Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter csütörtökön iszlámábádi tárgyalásai végeztével azt a véleményét érzékeltette, hogy India és Pakisztán, e két atomhatalom között, elmúlt a háborús veszély.

Az atomfegyverek elmúlt hetekben való bevetésének esélyeit latolgató újságírói kérdésre Rumsfeld nem adott egyértelmű választ: "A kérdés boncolgatásán már túljárt az idő. Mindkét ország vezetői úgy kezelik az ügyet, ahogy az ilyen fegyverekért felelős személyektől elvárható" - közölte az amerikai politikus. Rumsfeld szerdán és csütörtökön találkozott az indiai és a pakisztáni vezetéssel, és mindkét felet a kasmíri ellenőrzési vonal mentén zajló tüzérségi harcok visszaszorítására, a párbeszéd megkezdésére kérte. Véleménye szerint mind India, mind Pakisztán fontos lépéseket tett a feszültség enyhítésére, de a határ két oldalán álló mintegy egymillió katona az állandó készültség miatt komoly stresszhelyzetben van jelenleg is. A védelmi miniszter a jelenlegi feszült helyzetet a hegyre vontató lóhoz hasonlította, amely félúton egy pillanatra megáll, azzal fenyegetve, hogy terhével együtt visszahull a völgybe. Rumsfeld úgy vélte, hogy a kritikus pillanat súlyát mindkét atomhatalom vezetői átérezték.

Donald Rumsfeld csütörtöki iszlámábádi sajtótájékoztatóján visszakozott egy nappal azelőtti kijelentésétől, miszerint a kasmíri határ közelében al-Kaida csoportok tevékenysége valószínűsíthető. Elmondta: az Egyesült Államoknak nincs birtokában bizonyíték e feltételezés alátámasztására, csak helyi emberek beszámolóira épülő spekulációkról van szó.

Korábban:

Pakisztán indiai kémrepülőgépet lőtt le

Nem akar háborút Musarraf

India Pakisztánnal közösen járőrözne Kasmírban

Putyin: Musarraf és Vadzspaji a békés rendezésért

Pakisztán külföldieket szólított fel távozásra

Rumsfeld közvetít India és Pakisztán között