Divatba jöttek Amerikában az olyan templomok, amelyek sportlétesítményekkel, bevásárlóközpontokkal épülnek egybe. Az egyházak így kívánják magukhoz láncolni a híveket, munka- és szórakozási lehetőséget adnak nekik a hatalmas, modern komplexumokban.

Egyre több olyan templom épül az Egyesült Államokban, amelyek egyben szabadidőközpontok, sőt bevásárlóközpontok is. Az óriási alapterületű "templom-városok" különösen a déli államokra jellemzőek, és legtöbbjük az evangélikus gyülekezetet szolgálja. Vannak óriási, modern katedrálisok, amelyek a nap 24 órájában, a hét minden napján nyitva tartanak.

A houstoni Brentwood Baptist Church nevű komlexumban nyáron McDonald's éttermet is nyitnak. Amint Joe Samuel Ratliff lelkipásztor a New York Times-nak elmondta, ezzel munkalehetőséget is adnak sok színes bőrű fiatalnak. Ezek a fiatalok a templom védelmét is élvezik, és kevesebb az esély rá, hogy bűnözővé válnak, kábítószerhez nyúlnak - mondta.

Egy másik, texasi komplexumban, a Prestonwood Baptist Church-ben a fitness-termek, a kávézók mellett a fiatalok rendelkezésére áll 15 sportpálya is. A legnagyobb ezidáig Kentucky államban a louisvill-i Southeast Christian Church 5 ezer négyzetméteres területével. Az itteni közösség 22 ezer tagja közül sokan a munkahelyüket is megtalálták: iskola, könyvtár, bank, tíznél is több különböző sportlétesítmény, üzletek, kávézók működnek a "templom-városban". Itt akkora komplexum alakult ki, hogy a katedrális, amely valójában az egész terület magva, csupán az egyik szolgáltató-intézménynek tűnik a sok közül. A hatalmas hallokban óriáskivetítők hirdetik a legfontosabb tudnivalókat, és ajánlatokat: mikor és hol indulnak a dohányzásról leszoktató kurzusok, vetélkedők, versenyek.