Enyhe enyhülés India és Pakisztán között

A feszültség csökkenésének újabb jeleként az indiai nemzetbiztonsági tanács engedélyezte, hogy az indiai-pakisztáni határra kivezényelt katonák szabadságot vehessenek ki június végétől. A testület az Atal Behari Vadzspaji kormányfő elnökletével pénteken tartott ülésén úgy döntött, hogy a határ mentén állomásozó
csapatok továbbra is harckészültségben maradnak, de június végétől tíznapos szabadságot vehetnek ki katonák - jelentette az ITAR-TASZSZ az Indian Express című újságra hivatkozva.

A szabadságolás felfüggesztését az indiai fegyveres erők tavaly decemberi általános mozgósításának keretében rendelték el. Az indiai parlament ellen Pakisztán-barát terroristák által december 13-án végrehajtott merénylet után - különböző adatok szerint - 650-750 ezer katonát vezényelt ki Újdelhi az indiai-pakisztáni határra. Dzsaszvant Szingh indiai külügyminiszter pénteken jelezte, hogy egyelőre szó sincs a csapatok visszavezényléséről állandó állomáshelyükre.

Egyúttal kizárta annak lehetőségét, hogy igénybe vegyék külföldi csapatok segítségét a kasmíri helyzet megfigyeléséhez. Az indiai nemzetbiztonsági tanács pénteken döntött arról is, hogy áttekinti a Kasmírra vonatkozó felderítési adatok cseréjének lehetőségét India, Nagy-Britannia és az Egyesült között. Az együttműködés kiterjedhet a műholdas adatokra is.

Az enyhülés ellenére az indiai-pakisztáni határ mentén nem szűntek meg a lövöldözések. Péntek éjjel Kasmír indiai ellenőrzés alatt álló részén három ember vesztette életét, legalább 24 megsebesült és lakóházak dőltek romba a pakisztáni tüzérség lövései nyomán - közölte egy neve elhallgatását kérő indiai katonatiszt.Pakisztánból nem érkezett hír az esetleges veszteségekről, károkról. A Dzsammu és Kasmír indiai szövetségi állam téli fővárosától, Dzsammutól mintegy 240 kilométerre északra lévő Puncs járásban két polgári személy és egy katona halt meg a péntek éjszakától szombat kora reggelig elhúzódó heves tüzérségi tűzben. A 24 sebesültből 11 katona. Lövöldözésről számoltak be a Dzsammutól mintegy 150 kilométerre északra fekvő Nausara, illetve a Dzsammutól 80 kilométerre délre lévő Londi településekről is. E két helyszínen házak rongálódtak meg.