Abszolút többséget szerzett a jobboldal Franciaországban

Elsöprő győzelmet aratott a jobboldal a francia parlamenti választásokon. Előrejelzések szerint a Jacques Chirac köré tömörülő polgári jobboldal abszolút többséget szerzett a parlamentben. Szélsőjobboldali képviselő nem került be a nemzetgyűlésbe.

Beigazolódott a közvélemény kutatók prognózisa: átütő sikert hozott a francia jobboldal számára az országgyűlési képviselőválasztás második, vasárnapi fordulóján. Chirac elnök programját támogató pártszövetség, az Unió az Elnöki Többségért (UMP) első adatok szerint abszolút többséget szerzett az 577 tagú nemzetgyűlésben, a baloldal súlyos veresége mandátumainak jelentős részének elvesztését hozza magával.

Első becslések szerint a képviselőház 577 mandátumából a hagyományos jobboldal 399-et szerzett meg, a baloldal 178 mandátumhoz jutott. A két tábor százalékos erőaránya 69:31. Szélsőjobboldali képviselő nem került be a nemzetgyűlésbe.

Szinte biztosra vehető, hogy megszűnik a politikai társbérlet, és az országot jobboldali elnök és jobboldali kormány irányíthatja úgy, hogy a mind a szenátusban, mind pedig a nemzetgyűlésben az elnököt támogató pártok kerülnek többségbe.

Az abszolút többséggel Jacques Chirac az újkori francia történelem egyik legnagyobb hatalommal rendelkező elnökévé vált.

Korábban:

Részvételi mínuszrekord a francia választásokon