Kezdődik a francia választások második fordulója

519 parlamenti helyért küzd 1045 jelölt Franciaországban a választások második fordulóján. A közvélemény-kutatások, és az első forduló eredményei alapján jobboldali győzelem várható.

Vasárnap reggel nyolckor Franciaországban megkezdődött a parlamenti választások második fordulója. Az első exit-pollokat este 8 órakor teszik közzé. A több mint 50 ezer szavazóhelyiségbe közel 37 millió választásra jogosult állampolgárt várnak. A végeredmény egyik jelentős tényezője lehet a részvételi arány. A június 9-i szavazástól 15 millió francia maradt távol, az ő mozgósításuktól reméli a két szembenálló tábor az erőviszonyok számára kedvező irányú elmozdítását.

Az első fordulóban az 577 tagú nemzetgyűlés 58 képviselői mandátuma talált gazdára, kettő kivételével valamennyit a jobboldal jelöltjei szerezték meg. A mostani voksoláson 519 helyért 1045 jelölt verseng.

Az első menetben kialakult erőviszonyok (jobb-bal arány 43,62:36,02) és a közvélemény-kutatási előrejelzések (56 százalék a jobboldallal, 44 százalék a baloldali pártokkal rokonszenvezik) egyaránt fölényes, ha éppen nem elsöprő jobboldali győzelmet jeleznek.

Korábban:

Mindent vihet a jobboldal Franciaországban

A jobboldal győzelmét várják Franciaországban

Franciaország: új elnök, új kormányfő