Igazolhatják a védvonal építését az izraeli merényletek

Az izraeliek többsége támogatja, hogy védvonal épüljön a palesztin és izraeli területek között. A folytatódó palesztin öngyilkos merényletek igazolhatják az építkezést, ugyanakkor megakadályozhatják az ideiglenes palesztin állam létrehozást.

Készültségben volt Jeruzsálem és Haifa már 24 órával a keddi merénylet előtt. Hírszerzési jelentések szerint öngyilkos merényletek fenyegették a városokat. Helikopterek köröztek Jeruzsálem felett, az utcákon pedig torlaszok okoztak forgalmi dugókat, és a szokásosnál több katona járőrözött az átfogó biztonsági akció idején.

A készültség a merénylet után is érvényben van: Ehud Olmert jeruzsálemi polgármester szerint az előrejelzés nem a mostani robbantás elkövetőjéről szólt.

A robbantás azonban nem sikerült megakadályozni. Az öngyilkos palesztin merényletnek rövid távon két következménye lehet. Megerősítheti az izraeli meggyőződést, hogy Jasszer Arafattal és a Palesztin Hatósággal nem lehet békét kötni.

Keményen nyilatkozott Ariel Saron izraeli kormányfő. Harcolni fog Izrael a palesztin terror ellen - mondta a merénylet helyszínén. "A szörnyű látvány beszédesebb minden szónál" - mondta Saron. A miniszterelnök szerint "érdekes lenne tudni" milyen palesztin államról lehetne szó.

Saron szavaiból arra lehet következtetni, hogy nem támogatja majd George W. Bush amerikai elnök rendezési javaslatát. Washington elképzelhetőnek tartja az ideiglenes palesztin állam létrehozását. A palesztin ország átmeneti határokkal és korlátozott szuverenitással bírna a tervek szerint. Bush kedden vagy szerdán jelentheti be javaslatát - írja a BBC.

A keddi merénylet ugyanakkor igazolhatja az izraeli kormány döntését, hogy "falat" emel az izraeli és a palesztin területek közé 350 kilométer hosszúságban. A technikai zártól azt várják, hogy megakadályozza az öngyilkos merénylők beszivárgását. A munkálatok vasárnap kezdődtek.

A 200 millió dolláros beruházás első, 110 kilométeres szakasza egy éven belül elkészülhet. A védvonal kerítésekből, falakból, árkokból, úttorlaszokból és elektronikus felderítő eszközökből áll majd - írja a CNN.

Az izraeli kormány elképzelését nem csak a palesztinok, de a konzervatív pártok is támadták: a telepesek és az oroszországi bevándorlók pártjai azzal fenyegették meg Saront, hogy kilépnek a koalícióból.

A konzervatívok szerint a védvonal kiépítése a "terroristák győzelmét" jelenti. Képviselőik inkább kitelepítenék a palesztinokat ciszjordániából. A konzervatívok valójában azt akarják megakadályozni, hogy a "fal" idővel palesztin-izraeli határrá legyen.

Korábban a miniszterelnök sem támogatta a "fal" építését. A közvélemény azonban támogatja a védvonal kiépítését: ez volt a végső érv, amelyik meggyőzte Saront.

M. J.

 

Korábban:

20 halott a jeruzsálemi merényletben

Keresett palesztin fegyverest öltek meg