Vége a szellemi fogyatékosok kivégzésének

Alkotmányellenesnek találta és hatályon kívül helyezte az amerikai Legfelsőbb Bíróság azt a törvényt, amely alapján szellemi fogyatékosokat is kivégezhettek. A döntéssel megmenekült egy rablógyilkosságért halálra ítélt férfi.

Nem lehet többé kivégezni a szellemi fogyatékosokat az Egyesült Államokban. Az amerikai Legfelsőbb Bíróság, amely az alkotmánybírósági feladatot is ellátja ugyanis alkotmányellenesnek találta az erről szóló törvényt. Az USA 18 államában volt kiszabható a szellemi fogyatékosokra is a halálbüntetés. A bíróság csütörtöki ülésén 6:3 arányban szavazott a jogszabály hatályon kívül helyezése mellett - jelentette a CNN.

Emberi jogi szervezetek már több alkalommal tiltakoztak korábban, amikor olyan embereket végeztek ki, akik szellemileg visszamaradottak, ezért nem is tudták megítélni tetteik következményeit. Bár a halálbüntetést továbbra sem törölték el az országban, több emberi jogi aktivista szerint a mostani döntést lehet az első lépés a kivégzések leállítása ügyében.

A döntéssel megmenekült Daryl Atkins, akit Virginiában ítéltek halálra gyilkosságért. Atkins kivégzést ugyanis azért halasztották el, hogy megvárják a Legfelsőbb Bíróság döntését a törvényről. A fogyatékos férfit azért ítélték halálra, mert 18 éves korában kirabolt, majd agyonlőtt egy férfit. Atkins sört akart venni, de nem volt pénze, az áldozat pedig nem akarta őt kisegíteni. Ezért elvette tárcáját, majd egy elhagyatott helyen saját, övében hordott pisztolyával lelőtte a 21 éves férfit. A védelem a perben végig arra hivatkozott, hogy a vádlott szellemi képességei alacsonyak, intelligencia hányadosa (IQ) csak 59, ami egy 9-10 éves gyerekének felel meg. Ezért kérték a fiú felmentését, mert szerintük szellemileg visszamaradott, nem volt tudatában tette súlyának.