2004-re EU-tagok lehetünk

Az EU csúcsértekezletén bejelentették, hogy az unió év végéig valószínűleg lezárja a csatlakozási tárgyalásokat a legfelkészültebb tagjelöltekkel. Így az elsőként belépő tagjelöltek - köztük lehet Magyarország is - az érvényben lévő menetrendnek megfelelően már tagállamként vehetnének részt a 2004-ben esedékes következő európai parlamenti választásokon.

Elérhető közelségbe került annak a célnak a megvalósítása, hogy az EU az év végéig lezárja a csatlakozási tárgyalásokat a legfelkészültebb 10 tagjelölttel - mondta szombaton a Sevillában megrendezett EU-csúcs utáni tájékoztatón a spanyol kormányfő.

José María Aznar szerint jó esély van arra, hogy a decemberi koppenhágai EU-csúcson döntés születik arról, mely országokkal bővülhet az unió a következő körben. A jövő év tavaszán lenne esedékes a csatlakozási szerződés aláírása, így az elsőként belépő tagjelöltek az érvényben lévő menetrendnek megfelelően már tagállamként vehetnének részt a 2004-ben esedékes következő európai parlamenti választásokon - mondta Aznar.

Medgyessy Péter miniszterelnök szerint az EU hét végi sevillai csúcsértekezletének legnagyobb eredménye az, hogy kialakult a bővítési folyamat hátralévő részének világos menetrendje.

Medgyessy Péter a többi tagjelölt országból érkezett vezetőkkel együtt, a tizenötök vendégeként vett részt a másfél napos csúcsot záró munkaebéden, amelyen megerősítette: Magyarország szeretné lerövidíteni az újonnan csatlakozóknak nyújtandó közvetlen mezőgazdasági támogatások bevezetésére Brüsszel részéről javasolt átmeneti időszakot, amelyet szükségtelennek és igazságtalannak tart.

A kormányfő közölte azt is, hogy a csatlakozási tárgyalások mezőgazdasági fejezetében egyelőre nem teljes a tizenötök közös álláspontja. Hiányoznak belőle a közvetlen támogatásokra vonatkozó konkrétumok, amelyekre az ősz folyamán vissza kell térni. A tárgyalások során ugyanakkor világossá vált, hogy a magyar gazdák a legrosszabb esetben is 30-35 százalékkal több támogatást fognak kapni, mint most, és jövedelmi helyzetüket az uniós szinten érvényes, vagyis a jelenlegieknél lényegesen magasabb garantált felvásárlási árak megjelenése is javítani fogja - állapította meg a miniszterelnök.

Medgyessy Péter kijelentette, hogy a csatlakozás szempontjából fontos,hogy gyorsan le lehessen zárni például az audiovizuális fejezetet, amire mindeddig azért nem nyílt lehetőség, mert a szükséges kétharmados többség híján az Országgyűlés nem tudta elfogadni a médiatörvény jogharmonizációs célú módosítását. Az elkövetkező hetekben azonban valószínűleg ez is megtörténik.

A kormányfő a csúcsértekezleten kétoldalú megbeszélést folytatott az Európai  Tanács soros elnöki tisztségét a jövő hónaptól átvevő dán kollegájával, Anders Fogh-Rasmussennel, aki koppenhágai látogatásra hívta meg. Meghívást kapott a miniszterelnök svéd kollegájától, Göran Perssontól is. Medgyessy Péter emellett megbeszélést folytatott cseh, lengyel és szlovák kollegáival is, akikkel megállapodott arról, hogy június 29-én Esztergomban találkozni fognak, és megpróbálnak új életet lehelni a visegrádi együttműködésbe.

Hosszabb eszmecserét folytatott Wolfgang Schüssel osztrák kancellárral, akivel a tervek szerint szeptember elején tartanak egy határ menti találkozót, s főként a gazdasági együttműködés szorosabbá tételéről, valamint a munkaerő szabad áramlásával kapcsolatos kérdésekről fognak tárgyalni.

Korábban:

EU-csúcs először magyar részvétellel

Schröder: zsebpénz-vita az agrártámogatás kérdése