Egyesülés előtt két arizonai tűzvész

Két hatalmas tűzvész olvadhat eggyé az Egyesült Államokbeli Arizona keleti részén. A tűzoltók igyekeznek minden lehetséges eszközzel magakadályozni a tüzek egyesülését, amelyek több települést is fenyegetnek.

Az Arizonai tűzvészek műholdas képen Fotó: EPA

A tűzvészek műholdas képen 
Fotó:
EPA

A múlt hét kedd óta tomboló Rodeo-nak nevezett tűzvész 60 ezer hektárnyi erdőt pusztított el, míg a hozzá egyre közelebb kerülő Chediski több mint 20 ezer hektárt égetett fel Arizonában. A tűzoltók szerint, ha a két tűz egyesül jóval nagyobb erővel és gyorsabban ég majd, és sokkal nehezebb lesz küzdeni ellene. A küzdelemben az időjárás is hátráltatja a tűzoltókat. A talaj száraz, a hőmérséklet pedig 30 fok fölött van a körzetben.

Eddig közel húszezer embert kellett kitelepíteni a Phoenixtől körülbelül 240 kilométerre észak-keletre fekvő veszélyeztetett településekről, Show Lowból, Pinedale-ből, Lindenből és Clay Springsből. A lángok húsz épületet pusztítottak el.

Az Egyesült Államok többi részén azonban még 16 komoly tűzvész tombol. A korábban a coloradói Denvert is fenyegető Hayman nevű tűzvész megfékezésében esők is segítették a tűzoltókat. Az ellene folytatott küzdelem több mint 20 millió dollárt emésztett föl.

A hatóságok az erdészet egyik munkatársát vádolják azzal, hogy óvatlanságával ő okozta a tűzvészt. Ha bűnössége bebizonyosodik 65 éves börtönbüntetést kaphat, és akár 1 millió dollár pénzbüntetéssel is sújthatják - írja a BBC.

Korábban:

Erdő- és bozóttüzek veszélyeztetik Denvert