Ellenáll a leváltott vezérkari főnök

A jugoszláv elnöki hivatal közleményben erősítette meg, hogy Vojislav Kostunica államfő hétfőn elnöki rendelettel leváltotta Nebojsa Pavkovic vezérezredest, a hadsereg vezérkari főnökét. Pavkovic szerint az államfő önhatalmúlag, a legfelsőbb védelmi tanács döntése nélkül, törvénytelenül váltotta le. A tábornok közölte, hogy emiatt elutasította az államfő döntését.

A jugoszláv elnöki hivatal közleménye szerint Kostunica alkotmányos és törvényes jogával élve rendeletet hozott arról, hogy véget ér Pavkovic hivatásos katonai szolgálata. Az államfő Branko Krga altábornagyot bízta meg azzal, hogy jelenlegi beosztása mellett lássa el a vezérkari főnöki teendőket is - áll az elnöki hivatal közleményében.

Nebojsa Pavkovic, a jugoszláv hadsereg vezérkari főnöke hétfőn bejelentette, hogy nem engedelmeskedik az államfőnek, és nem hajtja végre a leváltásáról szóló elnöki rendeletet. Pavkovic szerint az államfő önhatalmúlag, a legfelsőbb védelmi tanács döntése nélkül, törvénytelenül váltotta le. A tábornok közölte, hogy emiatt elutasította az államfő döntését. Pavkovic szerint Kostunica személyes bosszút áll rajta, amiért már egy évvel ezelőtt arra figyelmeztette, hogy visszaél elnöki hatalmával, és pártja, a Szerbiai Demokrata Párt szolgálatába állítja a hadsereg biztonsági szolgálatát. Pavkovic leszögezte, hogy nem hajtja végre az elnöki rendeletet.