Vihart kavart Izraelben a palesztin "bombabébi"

Izrael-szerte felháborodást váltott ki egy öngyilkos merénylőnek beöltöztetett palesztin csöppség fényképe, amelyet a hadseregnek köszönhetően minden nagy példányszámú izraeli napilap megjelentetett. A bizarr fotó újabb nyilatkozatháborút robbantott ki a békétlen felek között.

Fotó: EPA
A palesztin "bombabébi"
EPA
Palesztin kormánytagok Izrael újabb propagandafogásának nevezték a fénykép körüli hírverést, mondván: csak igazolni próbálják a Jordán nyugati partján elszántan folytatódó katonai offenzívát. A fotót készítő nagybácsi a Sky News brit televíziónak nyilatkozva elismerte: a felvétel eredeti, de tréfából készült egy diplomakiosztó ünnepségen vagy egy ellenállási mozgalmakat támogató nagygyűlésen.

A fényképen egy másfél évesnél nem nagyobb kisfiú látható kezeslábasban, testén áltöltényhevederekkel és robbanószerekkel, homlokán a Hamasz iszlám militáns csoport jellegzetes fejpántjával.

Az izraeli titkosszolgálat vezető beosztású elemzője, Miri Ejzin ezredes nem tartotta valószínűnek, hogy a töltények valódiak lennének. Elmondása szerint a fotót kedden találták a Hamasz egyik magas rangú tagjának hebroni házában házkutatást végző izraeli katonák egy családi albumban, akik friss képhez szerettek volna jutni a körözött palesztinról. Az eredeti fényképet az albumban hagyták, csak másolatát tették közszemlére bizonyítékként, hogy a palesztinok már szinte csecsemőkorban elültetik a zsidók elleni gyűlöletet a gyerekekben.

A Maariv című tel-avivi napilap "Terror pelenkában", míg a Jerusalem Post "Gyilkosságra született" szalagcímmel közölte a fényképet, amelyet a Jediót Ahronót című újság "hajmeresztő jelmezként" mutatott be. Jászir Abed Rabbo palesztin tájékoztatási miniszter szerint a fényképet "a palesztin nép ellen elkövetett izraeli bűncselekmények és a folytatódó megszállás igazolására" használja fel Izrael, Gaszan al-Hatib palesztin munkaügyi miniszter pedig így vélekedett: "Ezt a kisfiút úgy öltöztették be öngyilkos merénylőnek, mint ahogy Nagy-Britanniában kedvenc futballcsapata mezét húzzák egy porontyra."