Felrobbantották a palesztinok hebroni központját

Az izraeli hadsereg szombat hajnalban felrobbantotta a Palesztin Hatóság hebroni központját. Az épületet négy napja ostromolták, mert a hadsereg szerint terroristák bújtak el az épületben.

Szombat hajnalban az izraeli hadsereg elpusztította a hebroni palesztin önkormányzat központi épületét. A házat négy napja ostromolta már az izraeli hadsereg. Az izraeliek szerint több tucat terrorista rejtőzött el az épületben. Miután a gyanúsítottak nem jöttek ki, tűzpárbaj kezdődött az épületnél. Később helikopterrel és tankkal is lőtték a házat. Húsz palesztin az ostrom kezdetén megadta magát, de tizenöten nem voltak hajlandóak elhagyni az épületet, írja a BBC. 

Szombat hajnalban több mint egy tonna robbanóanyag felhasználásával robbantották fel az épületet. Nem tudni, hogy a tizenöt házban lévő gyanúsítottal mi történt, a romok között egyelőre nem találtak emberi maradványokat. Az izraeliek szerint a romok alatt vannak a holttestek, és buldózerekkel megkezdték keresésüket. Ugyanakkor a palesztinok már pénteken azt állították, hogy a ház üres volt, a bent lévők elmenekültek, és ezért az épület lerombolása értelmetlen. Egy palesztin diplomata, aki pénteken közvetíteni kívánt az ostromlók és a bent lévők között, határozottan állítja, hogy pénteken nem talált senkit az épületben. Az izraeliek szerint nem juthatott ki senki a napok óta körbevett épületből.

A Palesztin Hatóság állásfoglalása szerint az izraeli támadás a béketárgyalások tönkretételét jelentheti. Izrael azzal érvel, hogy az elmúlt napokban is több tucat halálos áldozatot követeltek az öngyilkos merényletek, ezért muszáj fellépniük a terroristák ellen.

A palesztinok válaszul kiengedték házi őrizetéből Jasszin sejket, a Hamasz nevű terrorista szervezet szellemi vezetőjét. A sejket Arafat emberei a terrorizmus ellenes harc jegyében zárták házi őrizetbe, a szombat hajnali támadás után azonban elengedték, és csatlakozhatott egy Izreal-ellenes tüntetéshez Gázában.

Korábban:

Vihart kavart Izraelben a palesztin "bombabébi"

Nem támogatja Arafatot az USA