Bizalmatlansági indítvány Dzurinda ellen

A szlovák parlament szerda késő délutáni rendkívüli ülésén megkezdődött a Vladimír Meciar vezette Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom - Néppárt (HZDS-LS) által beterjesztett bizalmatlansági indítvány vitája, amelynek célja Mikulás Dzurinda kormányfőnek és reformista kormányának lemondatása egy vonatszerelvények beszerzésével kapcsolatos, botrányba fulladt nemzetközi pályázat miatt.

A parlamenti képviselők elfogadták Jozef Migas házelnök javaslatát, amely szerint a vita nem tarthat tovább 12 óránál. Az ülésen részt vesz a miniszterelnök, akárcsak a kormány többi tagja. A képviselők nem támogatták a HZDS indítványát, hogy a szlovák tévé (STV) egyenes adásban közvetítse az eseményeket. A szeptemberre kitűzött választások előtt néhány hónappal megtartott bizalmi szavazás kimenetele döntő lehet Szlovákia európai uniós és NATO-csatlakozási törekvése szempontjából. Eredmény legkorábban az esti órákban várható. Megfigyelők nem tartják valószínűnek, hogy meglesz a miniszterelnök lemondatásához szükséges 76 szavazat, ami automatikusan az egész kormány bukását jelentené - írta a CTK cseh hírügynökség.

Elemzők szerint nagyon szoros lesz a szavazás eredménye, miután számos baloldali és független képviselő jelezte: csatlakozik az ellenzékhez, és Dzurinda távozására fog szavazni. A Dzurinda-kormány, illetve a kabinet egy-egy tagja ellen összesen már 16 bizalmatlansági indítványt nyújtottak be a pozsonyi parlamentben, eddig valamennyi kudarcba fulladt.