Románia: csökkent a magyarok száma

Az idén tavasszal végzett romániai népszámlálás előzetes adatai szerint az ország lakossága több mint egymillió fővel csökkent, ezen belül a magyar nemzetiségűek lélekszáma 190 ezer fővel apadt.

Az előzetes adatokat ismertetve Adrian Nastase román miniszterelnök szerint az ország lakosságának ilyen arányú csökkenése komoly vészjelzésül kell, hogy szolgáljon, mert "nem engedhetjük meg magunknak, hogy tíz év alatt egy millió lakost veszítsünk". A népszámlálás előtt demográfiai szakemberek mintegy fél millió főnyi csökkenést vártak.

A lakosság megfogyatkozásának fő okát az egyre kevesebb újszülöttben és a kivándorlásban jelölte meg a román miniszterelnök. Nastase elmondta, hogy a nemzeti kisebbségek aránya jelenleg 10,5 százalékot - 2,2 millió főt - tesz ki a közel 21,7 milliós lakosságban. A cigány nemzetiségűek lélekszáma 135 ezer fővel nőtt, és jóval többen vallották magukat most töröknek, görögnek, horvátnak, illetve olasznak, mint tíz évvel korábban. Az adatok szerint a korábbinál kevesebb német, szerb, ukrán és zsidó él Romániában. A legnagyobb arányban a romániai magyarok száma csökkent: 190 ezer fővel.

A tíz évvel ezelőtti népszámlálás során 1 millió 625 ezer ember vallotta magát magyarnak. A magyar közösség apadása 11,7 százalékot tett ki, több mint a dupláját annak, mint amennyi a román nemzetiségűek (4,9 százalék) és a nemzeti kisebbségek összességének (4,7 százaléka) csökkenése volt.