Izrael anyagiakkal támogatná a palesztinokat

Izrael hónapokon át tartó ellenkezés után elvben beleegyezett abba, hogy milliárdos nagyságrendben utaljon át a palesztinoknak olyan adóbevételeket, amelyeket a palesztin népfelkelés miatt eddig visszatartott.

A Háárec című tel-avivi napilap értesülése szerint Ariel Saron izraeli miniszterelnök, Simon Peresz külügyminiszter és a kormány pénzügyi szakértői úgy döntöttek, hogy az összesen két milliárd sékel (420 millió euró) egy részét kifizetik a palesztin önkormányzatnak, amennyiben felhasználását nemzetközi szakértők felügyelik. A lap hírét hivatalosan egyelőre nem sikerült megerősíttetni.

Az Egyesült Államok a héten szólította fel Izraelt, hogy az összeg egy részét emberiességi okokból utalják át. Szalam Fajad palesztin pénzügyminiszter hétfő este Peresszel tartott első találkozóján az adóbevételek átadását követelte, amelyeket Izrael az oslói megállapodás értelmében a Palesztin Hatóság nevében szedett be. Izrael elutasította a kérést, mert azzal gyanúsítja Jasszer Arafat palesztin elnököt, hogy a nemzetközi pénzügyi segélyek egy részét is az erőszak finanszírozására fordítja.

Szilvan Salom izraeli pénzügyminiszter a Háárec szerint a keddi találkozón világossá tette: "Izrael kész meghallgatni a kérést, belenyúlni a zsebébe, és enyhíteni a palesztinok szenvedésein, ha a Palesztin Hatóság beszünteti az Izrael elleni terrort".