Kitoloncolták az USA-ból Szaddám mostohafiát

Az amerikai hatóságok Új-Zélandra deportálták Szaddám Huszein iraki elnök egyik mostohafiát, aki a múlt héten Floridában pilótaleckéket akart venni, de nem volt diákvízuma - közölték kedden. A 36 éves Mohammed Szaffi új-zélandi állampolgár.

Az amerikai bevándorlási hivatal emberei hétfő éjjel "kísérték vissza" repülővel Új-Zélandra. Szaffi repülőmérnök egy új-zélandi légitársaságnál. Július 3-án vették őrizetbe Miamiban, miután megfelelő okmányok nélkül próbált beiratkozni abba a pilótaiskolába, ahol a tavaly szeptember 11-i terrorcselekmények egyik elkövetője is leckéket vett szimulátoron.

A férfit nem vádolták bűncselekménnyel: új-zélandi állampolgárként az Egyesült Államokba történt beutazáshoz nem volt szüksége vízumra. Ahhoz azonban, hogy tanfolyamon vegyen részt, már rendelkeznie kellett volna diákvízummal, így ennek hiányában a pilótaiskolába való jelentkezése megvalósította az idegenrendészeti szabályok megsértését.

Mohammed Szaffi anyja korábban légiutas-kísérő volt, majd Szaddám Huszein második felesége lett. Szaffi vér szerinti apja az iraki légitársaságnál töltött be magas tisztséget.