Tanúskodni fog Slobodan Milosevic volt jugoszláv államfő hágai perében Radomir Markovic, a szerb belügyminisztérium állambiztonsági szolgálatának egykori vezetője - jelentette szerda este a belgrádi B92 rádió.

Markovic ügyvédje, Dusan Masic a rádióállomásnak nyilatkozva közölte: védence tanúskodni fog a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) előtt, és azt kérte a bíróságtól, hogy mindenféle biztonsági intézkedés nélkül állhasson a törvényszék elé.

Markovicot 2001. július 6-án egy év börtönre ítélték állami titkok kiszolgáltatása miatt. Más bűncselekményeket is rónak a titkosrendőrség egykori főnökének terhére: jelenleg is folyik ellene a per az úgynevezett ibari főúton 1999-ben elkövetett merénylet ügyében, amelynek kiszemelt célpontja Vuk Draskovic, a milosevici ellenzék egykori vezéralakja volt. Draskovic megsérült, de az általa vezetett Szerb Magújhodási Mozgalom négy tagja életét vesztette, amikor egy homokkal megrakott teherautó Belgrád közelében nekihajtott a Draskovicot szállító gépkocsinak. A volt kémfőnököt a merénylet megszervezésével vádolják.

Markovic 1998 októberétől egészen 2001. január 25-ig volt az állambiztonsági szolgálat vezetője.