Légibalesetben elhunytak Ciprus katonai vezetői

Magas rangú ciprusi katonai vezetők vesztették életüket szerda hajnalban, egy helikopter-balesetben a sziget délnyugati részén. A gép egy kiszáradt folyómederbe zuhant, a baleset okai még ismeretlenek. Az áldozatok között van a ciprusi nemzeti gárda és a légierő parancsnoka is.

Helikopter-balesetben szerda hajnalban életét vesztette a ciprusi nemzeti gárda (hadsereg) és a légierő öt parancsnoka. A magas rangú katonai vezetőket szállító Bell 206-os típusú helikopter helyi idő szerint hajnali fél 5-kor szállt fel Nicosiából. A légiirányítók fél óra múlva tudtak utoljára kapcsolatba lépni a pilótával.

Szokratész Haszikosz védelmi miniszter közölte, hogy a helikopter éjszakai hadgyakorlaton vett részt, a baleset okai egyelőre nem tisztázottak. A gép a délnyugat-ciprusi Kouklia település közelében egy kiszáradt folyómederbe csapódott be. Helyi lakosok hangos robbanást hallottak.

Az áldozatok között van Evangelosz Florakisz dandártábornok, a 15 ezer fős ciprusi nemzeti gárda parancsnoka, Sztülianosz Demenagasz, a légierő parancsnoka és másik három magas rangú katonatiszt. A nemzeti gárda feladata a szigetországot kettészelő, a Ciprusi Köztársaságot és az Észak-ciprusi Török Köztársaságot elválasztó tűzszüneti vonal biztosítása.

Az elhunyt parancsnok kedden szerepelt a ciprusi televízióban, ahol nyilvánosan elítélte az ittas, felelőtlen vezetőket, miután néhány órával azelőtt egy katona gázolás következtében életét vesztette.