Az elmúlt két évtized legnagyobb víztömege zúdult vasárnap a reggeli órákban Szabadkára, a nyári felhőszakadás vízözönre emlékeztető állapotokat teremtett az észak-bácskai városban.


A Szabadkai Népszínház épülete


A Szabadkai Népszínház épülete
A felhőszakadás következtében Szabadka egyes utcái valóságos folyókká változtak, egyes kereszteződéseknél és aluljárókban a víztömeg elérte az egyméteres magasságot. Víz alá kerültek a magánházak és a tömbházak pincéi, egyes városrészek órákra áram nélkül maradtak. Bőven adott munkát a tűzoltóknak az, hogy a példátlan felhőszakadást orkánerejű széllökések kísérték. A leszakított faágak és tetőcserepek több gépkocsit megrongáltak.

Egyes vélemények szerint húsz éve nem volt példa ilyen esőre Szabadka környékén. A meglehetősen ritka természeti jelenségről nincsenek pontos adatok, mivel az orkán jóformán a város központjára korlátozódott, és a mintegy 7-8 kilométerre távolabb eső palici meteorológiai központnál már lényegesen kevesebb csapadék hullott, és a szél ereje is jóval gyöngébb volt.

A messze földön híres palici tónál található, másfél évszázada telepített parkban csak kisebb kárt okozott a vihar. A Beta szerint ennél is furcsább az, hogy Szabadka környékén, néhány településen egyáltalán nem esett eső. A várostól alig tíz kilométerre délre fekvő Békován (Bikovo) például mindvégig hétágra sütött a nap.