Kommunista alelnök a cseh parlamentben

Kommunista alelnöke is lesz a cseh parlament alsóházának, a képviselőháznak. Az 1989-es bársonyos forradalom után 1993-tól önállósult Csehországban ez az eddigi legmagasabb alkotmányos tisztség, amit a kommunisták elértek.

A csehországi parlamenti pártok között kialakult éles politikai és személyi viták miatt a hat képviselőházi alelnökből a múlt csütörtöki és a most keddi ülésen eddig csak ötöt sikerült megválasztani. A pártok közti megállapodás az, hogy a választásokon győztes Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) adja a képviselőházi elnököt és egy alelnököt, az ellenzéki Polgári Demokratikus Pártnak (ODS) két, míg Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának (KSCM), a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppártnak (KDU-CSL), valamint a Szabadság Unió-Demokratikus Uniónak (US-DEU) egy-egy alelnöki bársonyszék jár.

Kedden délután már az első körben megszerezte a szükséges több mint ötven százalékos támogatást Votech Filip, a kommunisták eddigi frakcióvezetője és Ivan Langer, a polgári demokraták alelnöke. Hana Marvanovát, az (US-DEU) volt elnökét azonban csak a második fordulóban szavazták meg a képviselők. Ez azért érdekes, mert a kormánykoalíciónak 101 képviselője van a 200 tagú alsóházban, ami önmagában is elég a megválasztáshoz.

Az első fordulóbeli sikertelenség azt jelenti, hogy Marvanovát a koalíciós képviselők egy része sem szavazta meg az első körben. Hasonlóan "fegyelmezetlenül" szavaztak a koalíciós képviselők csütörtökön is, amikor Lubomír Zaorálek új képviselőházi elnök megválasztásáról volt szó. Zaorálek is csak a második körben kapta meg a megválasztáshoz szükséges 101 szavazatot.

Az ellenzéki ODS második alelnökjelöltjét, Miroslava Nemcovát viszont továbbra sem fogadták el a titkos szavazásban a képviselők. Két másik alelnököt, Jan Kasalt, a KDU-CSL alelnökét, valamint a szociáldemokrata Jitka Kupcovát már csütörtökön megválasztották. A prágai sajtó szerint a zavaros alelnökválasztások jól mutatják, hogy a szociáldemokrata-kereszténydemokrata-liberális kormánykoalíciónak nehéz lesz a helyzete a parlamentben. Döntés született arról is, hogy az alsóházban 14 bizottság működik majd. A kommunisták bizottsági elnöki tisztséget is kapnak, s nem kizárt, hogy rögtön kettőt.