Lövésekkel oszlatták a tüntetést Iránban

Teheránban a rendőrség a levegőbe lőtt és könnygázt is bevetett a tüntetők ellen. A mintegy 15 ezres tömeg a munkavállalási törvény szigorítása ellen tüntetett.

Az iráni rendőrség a levegőbe lőtt és könnygázt vetett be a tüntető munkások ellen Teheránban. A tüntetők a munkavállalási törvény tervezett módosítása miatt tiltakoztak: a javaslat elfogadása után egyszerűbb lenne az alkalmazottak elbocsátása.

A mintegy 15 ezer fős tömeg a nehéz munkakörülmények és az alacsony fizetések miatt is demonstrált az iráni társadalombiztosítási hatóság épülete előtt.

Szemtanúk szerint a rendőri alakulatok minden előzmény nélkül támadták meg a tüntetőket. Az összetűzésben több rendőr és tiltakozó megsérült. A rendőrök ezután könnygázt is bevetettek, és többször a levegőbe lőttek.

Iránban a munkanélküliek és a rosszul fizetett munkások az utóbbi időben gyakran tüntetnek, miközben Mohammed Hatami elnök reformista kormánya az állami irányítású gazdaság liberalizálásáért, a belföldi vállalkozások, illetve a külföldi befektetések ösztönzéséért küzd.

A jelenlegi munkavállalási törvény az alkalmazottak jogait hatékonyan védi: az elbocsátottakat busás végkielégítést kapnak, míg a dolgozóknak béren kívül juttatások, jutalmak járnak. A tervezett törvénymódosítás jelentősen csorbítaná e jogokat, az ideiglenes szerződésekkel az elbocsátások könnyebbé válnának a munkaadók számára.

Az iráni munkanélküliség aránya 16 százalékos, ami számszerűsítve 3,2 millió embert jelent. A fiatalok munkaerőpiacra való folyamatos beáramlása miatt a kormányzatnak évente 700 ezer új állást kell létrehoznia csak azért, hogy szinten tartsa a munkanélküliségi mutatót.