Csoportos vád a pedofil papok ellen

Akár 200 sértett is felsorakozhat a mögé a kereset mögé, melyet egy Los Angeles-i bíróságnál kezdeményeztek papok által szexuálisan molesztált áldozatok ügyvédjei. A kereset kiskorúak molesztálásával, csalással és összeesküvéssel vádolja a papokat. Los Angelesben jelenleg 60 pap ellen folyik nyomozás, ám az esetek egy része 30-40 évvel ezelőtti, és a gyanúsítottak közül sokan már nyugdíjasok, vagy elhunytak.

Csoportos vádat kezdeményeztek az illetékes Los Angeles-i bíróságnál két olyan áldozatnak az ügyvédei, akiket állításuk szerint egykor katolikus papok szexuálisan zaklattak. A gyűjtővádas kereset a Los Angeles-i érsekség papjait kiskorúak szexuális molesztálásával, csalással és összesküvéssel vádolja.

Az áldozatok ügyvédei azért kérték, hogy csoportos kereset nyújthassanak be, mert így egyetlen bírósági eljárásban fogható össze minden vád az Egyesült Államok legnagyobb, ötmillió hívet tömörítő katolikus érsekségében.

Az egyik ügyvéd kijelentette, hogy akár 200 felperes is felsorakozhat a csoportos kereset mögé. Ez megkönnyíti, hogy sok olyan áldozat is vallomást tegyen bíróság előtt, aki éveken keresztül szenvedett a szexuális visszaélés okozta lelki sérülésektől.

Az érsekség szóvivője sajnálatosnak nevezte a lépést, mert szerinte a tervezett perben olyan vádakat és kárpótlási igényeket is megfogalmazhatnak, amelyek egy része 30-40 évvel ezelőtti állítólagos cselekményekkel kapcsolatos. Igazságügyi körökből származó értesülések szerint jelenleg 60 katolikus pap ellen folyik nyomozás - egy részük azonban már nyugdíjba vonult, vagy időközben meghalt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK