Ismét elmaradt az izraeli-palesztin tárgyalás

Az izraeli kormány a palesztin szélsőségesek legutolsó merénylete miatt - egy izraeli busz ellen, amelyben hat izraeli vesztette életét - lemondta a kétoldalú megbeszéléseket. Ezzel egy hét alatt kétszer hiúsult meg a békét célzó megbeszélés a szembenálló felek között.

Benjamin Ben-Eliézer izraeli védelmi miniszter a robbanás színhelyére látogatott, ahol megerősítette, hogy "a világ biztos lehet benne, hogy egytől egyig megbüntetjük a tetteseket".

A palesztinokkal tervezett tárgyalásokon a megszállt területeken élő palesztinok sorsának megkönnyítése lett volna a téma. Az izraeli kormányszóvivő szerint a tárgyalások legközelebb csütörtökön, a merénylet áldozatainak temetése után folytatódhatnak.

A hat meggyilkolt izraeli telepes között volt egy újszülött is, akit anyja halála után császármetszéssel hoztak a világra, de nem volt esélye a túlélésre.A merénylők utáni hajszában egy palesztin és egy izraeli katonatiszt veszítette életét.

Kedd este New Yorkban az USA, Oroszország, az ENSZ és az Európai Unió - az úgynevezett kvartett tagjai - azzal a céllal találkoztak, hogy kidolgozzák a közel-keleti konfliktus megoldását. A felek egységesek voltak abban, hogy legkésőbb három éven belül ki kell kiáltani a palesztin államot. Kisebbségben maradt az USA a palesztin tárgyalópartner kérdésében: csak az amerikaiak nem fogadják el Jasszer Arafatot. Megegyeztek egy munkacsoport felállításában, amelyet augusztus végén, szeptember elején hoznánk létre.