Marokkó területén két város még mindig az egykori gyarmattartó Spanyolország fennhatósága alatt van. Madrid tárgyalni sem hajlandó Ceuta és Melilla sorsáról.


Forrás: MTI


Légijárőr Ceuta felett
MTI
Ceuta és Melilla a spanyol gyarmatosítás utolsó emlékei Marokkóban. Az együttesen 32 négyzetkilométernyi területű, mintegy 120 ezer lakosú városok az Észak-Afrikai ország 1956-ban kikiáltott függetlensége után is spanyolországi területek maradtak.

Madrid többször jelezte, hogy a több mint 500 éve fennhatósága alatt lévő enklávék átadásáról tárgyalni sem hajlandó Marokkóval.

A nagyfokú helyi autonómiát élvező településeket komphajók kötik össze Malaga, Algeciras és Almeira kikötőivel - írta a BBC.

Miután július 11-én a marokkói katonák elfoglalták a Perejil-szigetet, Spanyolország megerősítette az enklávékban állomásozó helyőrségeit jelezve ezzel, hogy nem tűrné a két város veszélyeztetését.

Marokkó "irritálónak és anakronisztikusnak" tartja a két spanyolországi enklávé létezését, és 1975. óta követeli magának a városokat.

Madrid számára gondot okoz, hogy miközben a spanyol lakosság száma csökken, egyre több marokkói érkezik a városokba egyrészt a magasabb életszínvonal miatt. Másrészt azért is vonzó Ceuta és Melilla, mert innen könnyebb az EU területére továbbvándorolni.

A városok körüli határok védelméről is Spanyolország gondoskodik. Melilla körül például 7 kilométer hosszú kerítést építettek. A települések közül Ceuta bír nagyobb stratégiai jelentőséggel.

A spanyol enklávék adottságai mágnesként vonzzák a kábítószer- és ember-csempészeket is.