Hazatoloncolták a szlovák kémfőnököt

A dél-afrikai rendőrség csütörtökön hazaszállíttatta Ivan Lexát, a szlovák titkosszolgálat volt főnökét. Lexát emberrablástól korrupcióig számos bűncselekménnyel vádolják Szlovákiában.

Ivan Lexát csütörtökön szállították Szlovákiába, ahonnan három évvel ezelőtt szökött el. A szlovák titkosszolgálat (SIS) volt főnöke ellen számos eljárás indult, 1999-ben nyolc hónapig előzetes letartóztatásban is volt. Vladimir Meciar egyik legközelebbi bizalmasaként vezette a titkosszolgálatokat 1994 és 1998 között. Gazdasági visszaélésekkel, politikai okokból elkövetett bűncselekményekkel is vádolják. Többek között azzal, hogy ő irányította 1995-ben az akkori szlovák köztársasági elnök, Michal Kovac fiának elrablását.

Lexa hazatérése politikai ügy is Szlovákiában. Meciar pártja, a HZDS politikai koncepciós perek áldozatának tekinti a kémfőnököt. Meciar 1998-ban saját parlamenti mandátumát adta át neki, hogy Lexát védje a mentelmi jog. Szeptemberben választások lesznek Szlovákiában, és mindkét oldal megpróbálja felhasználni a Lexa ügyet. Ha Lexa beismerő vallomást tenne, lehet, hogy terhelő adatok derülnének ki Meciarra vonatkozóan is. Kiderült ugyanakkor, hogy a szlovák rendőrség már régebb óta tudott arról, holy rejtőzik a volt kémfőnök, de azért vártak mostanáig letartóztatásával, hogy a választások előtt újra a figyelem középpontjába kerüljenek a Meciar rezsim sötét ügyei.    

Lexa évek óta külföldön bujkált. A szlovák sajtó időnként tudni vélte, hogy Fehéroroszországban, Jamaicában, Kubában, Grenadában vagy éppen Dél-Afrikában van. Utóbbi bizonyult igaznak. Lexa ellen 2000 májusa óta nemzetközi körözés volt érvényben. A pretoriai rendőrök azért figyeltek fel rá, mert illegálisan tartózkodott az országban. Egy 1924-es dél-afrikai - csehszlovák kiadatási szerződés értelmében a szlovák hatóságoknak átadták Lexát. A pozsonyi repülőtérig két dél-afrikai ügynök kísérte el, ahonnan különleges rendőri biztosítással szállították vizsgálati fogságba.