A spanyol nemzeti gárda egységei elindultak a Marokkóba ékelődött ceutai és melillai spanyol területekre, mert Madrid attól tart, hogy zavargások törhetnek ki a két övezetben a petrezselyem-szigeti partraszállás miatt.

Az AFP-vel egy madridi illetékes közölte, hogy elit gárdistákat és különleges rendőri erőket vezényeltek a két térségbe. A biztonsági erőket a marokkói határ mentén sorakoztatják fel. Ceutát mintegy száz fegyveressel erősítik meg, a melillai csapaterősítés mértékéről egyelőre nem számoltak be.

Csütörtökön mindkét enklávéban nyugodt volt a helyzet. A marokkói határátkelőkön is zavartalan a forgalom - közölték spanyol hivatalos források.   Szerda reggel marokkói részről ugyan korlátozták a Ceutába és Melillába irányuló forgalmat, de délutánra már a szokásos ütemben zajlott a közlekedés. 

Ceutában és Melillában mintegy 70-70 ezren élnek, és mindkét enklávéban jelentős katonai helyőrséget is telepítettek. A spanyol fennhatóság alatt lévő területeken naponta 30-40 ezer marokkói fordul meg. Egyesek vásárolnak, más marokkóiaknak pedig a két enklávéban van a munkahelyük.