A boszniai hatóságok hivatalosan figyelmeztettek arra, hogy Hercegovina területén elterjedt a feketeözvegy néven ismert mérges pók, amelynek csípése halálos lehet. A boszniai járványügyi hatóság főnöke pénteken felszólította a hercegovinai kantonok és városok egészségügyi hatóságait, hogy sürgősen szerezzenek be szérumot a feketeözvegy csípése ellen.

A hercegovinai Ravno környékén már rég megjelent a gömbhasú pókfélék családjába tartozó veszélyes fajta, de a feketeözvegy eddig senkit sem támadott meg. Más a helyzet Horvátországban, pontosabban Dalmáciában és Isztrián, ahol már két feketeözvegy is embert csípett. Az orvosok gyors közbelépésének köszönhetően az áldozatok túl vannak a veszélyen. 

A feketeözvegy nagy melegben válik agresszívvé. Csípése először hányást okoz, a nyakizmok feszessé válnak, és az áldozat nagyon lassan elveszíti eszméletét.

A veszélyes pókfajtát - latinul "latrodectes mactans" - könnyű felismerni jellegzetes színéről: golyó alakú, fekete alapszínű potrohán egymással szembeállított két piros háromszög alakú rajzolat látszik. A nőstény mintegy 15 milliméter nagyságot ér el, a hím ennél sokkal kisebb. A Dél-Európában honos faj nem összetévesztendő Magyarországon előforduló, ártalmatlan rokonával, amelyet ugyancsak "feketeözvegynek" szoktak nevezni.