Intézet a francia utcagyerekeknek

Szociális gondozóközpont nyílik Párizsban az embercsempészek által koldulásra és prostitúcióra kényszerített kis- és fiatalkorúak, rendezetlen helyzetű bevándorló gyermekek számára. A hét elején Párizsban elfogtak két férfit, akiket azzal gyanúsítanak, hogg Romániából Franciaországba vitt rokkant gyerekeket koldulásra kényszerítettek.

A gondozóközpont mellett a koldulásra és prostitúcióra kényszerített fiatalok megmentésének feltétele a futtatók és a kiskorú prostituáltak kuncsaftjainak megbüntetése, illetve az ezt biztosító törvényi keretek megteremtése - mondta Domonique Versin, a Szociális és munkaügyi minisztérium államtitkára.

Eddig csak időnként tettek lépéseket a hatóságok az ilyen ügyekben: szerdán például egy évi börtönbüntetésre ítéltek egy 59 éves párizsi férfit, amiért igénybe vette egy fiatalkorú román prostituált fiú szolgáltatásait. A hét elején Párizsban elfogtak két férfit, akik alaposan gyanúsíthatók azzal, hogy Romániából Franciaországba vitt rokkant gyerekeket - elsősorban cigányokat - kényszerítettek koldulásra. Júliusban e bűnszövetkezet 18 irányítóját - valamennyien román állampolgárok - vették őrizetbe a hatóságok Marseille-ben, Nimes-ben, Nice-ben és Lyonban. A francia és román kormány megállapodása alapján az embercsempész bűnszövetkezetek által koldulásra kényszerített gyerekek tízegynéhány fős első csoportját már vissza is küldték Romániába a francia hatóságok.