Mindent tagad a volt szlovák kémfőnök

Ivan Lexa, a hároméves külföldi bujkálás után letartóztatott volt szlovák kémfőnök egyetlen ellene felhozott vádat sem ismer el. A bíróságnak szombatig kell eldöntenie, hogy szabadlábon vagy vizsgálati fogságban kell-e védekeznie.

Ivan Lexa 1994-98-ban volt a szlovák titkosszolgálat, a SIS vezetője. Tucatnyi ügyben vádolják akkori tevékenységéért: a korábbi köztársasági elnök fiának elrablásától korrupcióig terjed a vádirat. Vladimir Meciar volt miniszterelnöknek, a HZDS választási győzelemre készülő elnökének legfőbb bizalmasa volt, így pere politikai ügy is Szlovákiában.

Ivan Lexát hétfőn tartóztatták le Dél-Afrikában. Csütörtökön visszatoloncolták Szlovákiába, az országot az ellene folyó eljárás alatt, illegálisan hagyta el három éve.

Lexa hazaszállítása közben több szlovák újságnak is adott rövid nyilatkozatokat. A repülőn azt ígérte, hogy nem fog válaszolni a nyomozók kérdéseire, megvárja, amíg ügyvédei elemzik helyzetét. Elmondta, hogy minden ellene felhozott vádat politikai támadásnak tart. Ebben egyet ért vele Valdimir Meciar volt kormányfő is. Nevetségesnek nevezte azt a vádat, hogy ő szervezte volna ifj. Michal Kovác, a volt köztársasági elnök fiának elrablását. Elmondta, hogy sohasem járt Grenadában, ahol korábbi lapértesülések szerint komoly vállalkozásai voltak. Azt állítja, azért ment külföldre, mert a Meciar utáni hatalom durván megsértette a demokrácia alapelveit, és ezért menekülnie kellett, hogy megvédje magát. Saját diplomata-útlevelével hagyta el Szlovákiát, bár ehhez nem lett volna joga. Szerinte a határőr felismerte, és tudatosan segítette szökését.

Pozsonyban páncélautóval szállították el a repülőtérről, és egy rendőrségi zárkába szállították. Az ügyét vizsgáló bíróságnak72 órán belül kell döntenie, hogy vizsgálati fogságba helyezzék, vagy szabadlábon védekezhet. Szökése előtt nyolc hónapig volt vizsgálati fogságban, majd kiengedték. Több pere távollétében is folytatódott, de egyetlen ügyben sem hirdettek még ítéletet. Most úgy próbálja hátráltatni az eljárást, hogy a pozsonyi kerületi bíróság összes tagját elfogultnak minősítette.

Lexa ügyvédjei szerint a szlovák hatóságok megsértették a nemzetközi jogot, mert úgy tudják, hogy Dél-Afrikában a bíróság beidézte erre a hétvégére Lexát, így nem hagyhatta volna el az országot. Ennek ellentmondani látszik, hogy a dél-afrikai rendőrség két munkatársa Pozsonyig kísérte a vádlottat. A védők azt is sérelmezik, hogy a szlovák kormány több tagja is határozottságot és keménységet kért a bíróságtól, és ezzel szerintük megsértették az igazságszolgáltatás függetlenségét.