Javult az állapota Havelnek

Václav Havelt szerda óta hörghuruttal kezelik a prágai Központi Katonai Kórházban. Ha a javulás folytatódik, akkor a cseh köztársasági elnököt hétfőn hazaengedhetnék a kórházból.

"Az elnöknek nyugodt éjszakája volt és láztalan" - mondta Ladislav Spacek, az államfő szóvivője. Megerősítette, hogy az orvosi konzílium hétfőn ülésezik, és akkor döntenek Havel további gyógyításáról. Valószínű, hogy az elnöknek még egy hétig házi kezelésben kell maradnia, majd elmehet tervezett szabadságára - vélte Spacek.

A 65 éves cseh államfő megbetegedése miatt megszakította franciaországi látogatását és idő előtt visszatért Prágába. Nem ez az első ilyen eset: tavaly januárban a Közel-Keleten támadtak légzési problémái, és ezért a kuvaiti sejk különgépe hozta vissza Prágába.

Havel legutóbb decemberben volt kórházban, tüdőgyulladással. Két elnöki mandátuma alatt több mint 200 napot töltött kórházban. Az államfőnek, aki egész felnőtt életében erős dohányos volt, különösen a légzőszerveivel vannak problémái. 1996-ban egy rákos daganat miatt eltávolították jobboldali tüdejének a felét.