Ahmed Jaszin sejk, a Hamasz szélsőséges szervezet alapítója hétfőn közölte, hogy szervezete hajlandó az öngyilkos merényletek leállítására, ha az izraeli katonák kivonulnak a Jordán nyugati partvidékének városaiból.

- Állítsátok le az agressziót, a házrombolást, engedjétek szabadon a foglyokat, és szüntessétek be a gyilkosságokat is - foglalta össze követeléseit a terrorszervezet "szellemi vezetője" újságíróknak a Gázai övezetben. A követelések teljesítése ellenében a Hamasz-alapító azt ígérte, hogy "készek teljes mértékben megfontolni az öngyilkos akciók leállítását".

A Hamasz ellenzi Izrael állam létét, elutasította az 1993-as ideiglenes békemegállapodásokat, és azóta is folytatja az öngyilkos merényleteket. A szervezet vezetője hétfőn sem tisztázta, hogy pontosan mit is jelent a támadásokra vonatkozó álláspontjának bármilyen esetleges felülvizsgálata; vonatkozik-e mind Izraelre, mind pedig izraeli katonákra és zsidó telepesekre a Jordán nyugati partvidékén és a Gázai övezetben, vagy pedig földrajzilag korlátozott értelmű.