Börtönben marad Ivan Lexa

Szombaton vizsgálati fogságba helyezték az emberrablással is gyanúsított volt szlovák titkosszolgálati főnököt. Tárgyalása azonban tovább húzódik: az ügyét tárgyaló bíró betegsége  miatt a szlovákiai választásokig nem várható előrelépés az évek óta halogatott eljárásban.

Ivan Lexát szombaton vizsgálati fogságba helyezték. A SIS nevű szlovák titkosszolgálat volt főnökét korrupciós botrányok sorozatával, hatalommal való visszaéléssel vádolják, többek között őt tartják felelősnek Michal Kovác volt köztársasági elnök fiának elrablásáért. Lexát több év bujkálás után Dél-Afrikában fogták el a múlt héten, és csütörtökön szállították vissza Szlovákiába.

Ivan Lexa minden lehetséges módon megpróbálja lassítani az ellene folyó eljárást. Először kijelentette, hogy elfogultság miatt kifogást emel minden pozsonyi bíró ellen. Amikor vizsgálati fogságba helyezték, rögtön panaszt emelt a Legfelsőbb Bíróságon, mert parlamenti képviselőként szerinte nem foghatták volna el. A belügyminiszter ezzel szemben úgy véli, hogy a bíróság teljesen szabályosan járt el, mert amikor 2000-ben nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki a szökésben lévő Lexa ellen, akkor az országgyűlés már hozzájárult letartóztatásához. Ivan Lexa 1998-ban kapott parlamenti mandátumot, miután Vladimir Meciar volt miniszterelnök saját képviselői helyét adta át neki, hogy a mentelmi jog védje legfontosabb politikai szövetségesét.

A Meciar pártja, a HZDS továbbra is kiáll Lexa mellett. Azt tervezik, hogy hamarosan kezdeményezik a parlament rendkívüli összehívását, ahol megkísérelnék a kormány leváltását is. A HZDS egyes képviselői már úgy nyilatkoztak, hogy ha megnyerik a szeptemberi választást, akkor kártérítést kellene adni Lexának az őt ért igaztalan támadások miatt. A párt politikai pernek minősíti a Lexa elleni eljárást, és szerintük csak a közelgő, szeptemberi választás miatt kerítették elő Lexát a rendőrök.

A szlovák belügyminiszter elismerte, hogy már jó ideje tudtak Lexa hollétéről, de nem a választások miatt döntöttek úgy, hogy éppen most kapják el. Lexa letartóztatása nem a véletlen műve volt, a dél-afrikai és a szlovák rendőrség egy hétig szervezte a rajtaütést. Egy dél-afrikai üdülőhelyen, Umhlanga Rocksban fogták el, egyelőre nem tudni, hogy pontosan milyen indokkal. A szlovák igazságügyi minisztérium szerint azért, mert hamis papírokkal igazolta magát, a dél-afrikai hatóságok szerint egyáltalán nem voltak nála iratok, Lexa pedig hazaszállításakor azt nyilatkozta, hogy eredeti diplomata-útlevelével igazolta magát. Lexa ügyvédjei az egész kiadatási procedúrát is szeretnék megtámadni, akár nemzetközi fórumokon is. Szerintük ugyanis a dél-afrikai bíróság úgy határozott, hogy Lexa nem hagyhatja el Dél-Afrikát, és beidézték vallomástételre. Ezzel a döntéssel párhuzamosan azonban egy kiutasítási végzés is született, és Lexát dél-afrikai rendőrök kísérték Pozsonyig.

Lexa ügye eddig is nehezen haladt, annak ellenére, hogy1999-ben már nyolc hónapot vizsgálati fogságban töltött, és az eljárás több ügyben is folytatódott ellene távollétében is. Jan Carnogursky igazságügy-miniszter többször is kritizálta a bíróságokat, hogy tudatosan lassítják Lexa ügyét, mert félnek a bírók Meciarék visszatérésétől és bosszújától. Korábban több nyomozót áthelyeztek, akik ifj. Michal Kovác elrablása ügyében nyomoztak, egy újságírót megvertek, és az ügy koronatanúját felrobbantották.

Most ismét akadozik a bírósági eljárás, mert az ügyet tárgyaló bírónő beteget jelentett. Abban a kormányon lévők sem bíznak, hogy a választások előtt bármilyen eredményt lehetne elérni az ügyben.

KAPCSOLÓDÓ CIKK