Izrael kiutasítja az illegális munkavállalókat

Ariel Saron izraeli miniszterelnök utasította a rendőrséget, hogy kedden lásson hozzá a papír nélküli vendégmunkások kitoloncolásához. A 150-200 ezer illegális vendégmunkás Kelet-Európából, Afrikából vagy Ázsiából szivárgott be a zsidó államba.

A miniszterelnöki utasítás azt a jelentést követte, amely szerint az Izraelben tartózkodó illegális bevándorlók száma emelkedett, miközben a gazdasági recesszió immár 10,6 százalékra növelte a munkanélküliséget. A 150-200 ezer illegális vendégmunkás Kelet-Európából, Afrikából vagy Ázsiából szivárgott be a zsidó államba.

A papírnélküliek olyan munkát is elvállalnak, ami az izraelieknek derogál, főleg építkezéseken, a mezőgazdaságban vagy a vendéglátásban.

A részben Kelet-Európából bevándorló feketemunkások pótolták a 120 ezer ciszjordániai és gázai palesztin ingázót, akiket az intifáda 2000. szeptemberi kezdete óta kitiltottak Izraelből. A zsidó állam jelezte, hogy ötezer palesztinnak a napokban újra kiállítja a munkavállalási engedélyt, ha addig nem lesz újabb merénylet.