A November 17. gyászos júliusa

Elkezdte a görög rendőrség a November 17. terrorszervezet felszámolását. Rövid idő alatt letartóztatták több tagját, amire a csoport 1975-ös megalakulása óta nem volt példa. Az első jelentésekből úgy tűnik, hogy az egyik legtitkosabb és leghatékonyabb terrorszervezet jóformán családi vállalkozásként működött.

Nemzetközi együttműködés és a vakszerencse segítette a görög rendőrséget abban, hogy súlyos csapást mérjen az évtizedekig megfoghatatlan November 17. (17N) terrorcsoportra.

A tűzoltóság helikoptere július 17-én, szerdán landolt az Égei-tengerben fekvő Lipszi szigeten. A gép utasai azonban nem tűzoltók, hanem a rendőrség terrorellenes alakulatának tagjai voltak, akik Európa legtitokzatosabb illegális szervezete után nyomoztak.


Forrás: MTI


Giotopulosz ma
MTI
Az öt nyomozó Alekszandrosz Giotopuloszt a nyaralójában vette őrizetbe, majd Athénba szállította a pár száz lakosú szigetről. Giotopuloszt - alias Mihalisz vagy Ekonomou - tartják a szélsőbaloldali November 17. Forradalmi Szervezet alapítójának. A 17N közel három évtizedig háborítatlanul működött: a görög rendőrség korábban soha nem tartóztatta le a csoport egyetlen tagját sem.

Az először 1975-ben jelentkező csoportot 23 politikai gyilkossággal gyanúsítják. A 17N házi oltárán Che Guevara a főalak. Jobbján Karl Marx, balján Arisz Valuhiotisz, a görög partizánok II. világháborús és polgárháborús vezetőjének fényképe látható. Névválasztásával a csoport az 1973-as athéni diáklázadás előtt tisztelgett. A Görögországot 1967. és 1974. között kormányzó katonai diktatúra ellen 1973. november 17-én lázadtak fel az egyetemisták: 20 diák meghalt, amikor a hadsereg a műszaki egyetem ellen vetette be tankjait.

Giotopulosz a 17N feltételezett tagjai között a legmagasabb rangú, akit letartóztattak. Nem ő volt az első, és nem az utolsó: vasárnap vették őrizetbe a 17N tizedik feltételezett tagját. Tomasz Szerifiszt, a 36 éves, németországi születésű buszsofőrt hétfőn rendkívüli biztonsági intézkedések közepette szállították a vizsgálóbíró elé, ahol beismerte, hogy részt vett az 1989-es rablásban, amikor a terrorcsoport tucatnyi páncélelhárító-rakétát lopott el egy közép-görögországi katonai támaszpontról. A rákövetkező évben az athéni hadimúzeumba törtek be, ahonnan páncélöklöket vittek magukkal. Szerifisz robbantás és bankrablás elkövetésért is elismerte. Ha bűnösnek találják, akár 20 évre is elítélik.

A szombaton őrizetbe vett ingatlankereskedőkről is feltételezik, hogy a 17N tagjai. A rendőrség szerint Konsztantinosz Karacolisz beismerte, hogy rablásokban és pokolgépes merényletek végrehajtásában vett részt, Irakisz Kosztarisz viszont tagadta, hogy köze lenne a terroristákhoz - jelentette az MTI.

A letartóztatási hullám áttörést jelent a terrorszervezet ellen vívott harcban. Az első elemzések szerint ez a vég kezdete a November 17. számára. Elképzelhető, hogy a még szabadlábon lévő tagok vagy a szimpatizánsok végrehajtanak pár akciót, de a 17N túl van csúcspontján - írták görög lapok.

Hrisztosz Protopapasz kormányszóvivő szerint a rendőrség most lezárhatja a politikai gyilkosságok és más múltbéli bűncselekmények aktáit.

A nyugati diplomaták azonban óvatosabbak, úgy vélik, meg kell várni a tárgyalásokat és ítéleteket - írta a The Washington Post.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK