Augusztusra valószínűsítik Irak lerohanását

"Augusztusban hagyományosan jelentős nemzetközi politikai események történnek, amelyek megrengetik a nyári nyugalmat; különböző fővárosokból érkező hírek alapján úgy ítélhető meg, hogy most Irak kerülhet célkeresztbe" - vélekedik Enrico Jacchia, a római Stratégiai Tanulmányok Intézetének igazgatója, akinek értékelését kedden közölte az ANSA olasz hírügynökség.

Enrico Jacchia utalt "a jordániai király lélekszakadva megtett legutóbbi utazásaira, valamint az amerikai hatóságok által elrendelt vizsgálatra az Irak elleni támadási tervek kiszivárgása miatt, amelyeket a The New York Times hozott nyilvánosságra". Mindezek a közzétett adatok pontosságát látszanak megerősíteni - mondta.

A katonai szakértő a továbbiakban emlékeztetett arra a kivételes figyelemre, amely a törökországi fejleményeket övezte, miután az ország alapvető jelentőségű egy Irak elleni támadás esetén. Az amerikaiak "dollárfolyamot" zúdítanak Törökországra, hogy legalább a következő néhány hónapban még talpon maradhasson.

Árulkodó jel Jacchia számára az a hír is, amelyet francia körök terjesztenek George Bush amerikai elnök és a francia külügyminiszter egyik megbeszélése nyomán arról, hogy küszöbönáll az "amerikai katonai kezdeményezés". A fentiek mind ugyanabba az irányba mutatnak, jóllehet a Pentagon valódi szándékai továbbra is sötétben maradnak. Az amerikai hadvezetés valószínűleg olyan hadműveletet tervez, "amely eltér a várakozásainktól" - tette hozzá.

Persze lehet, hogy a nyár talán csendesen telik el. De "nem szabad meglepődnünk", ha mégsem így lenne - mondta a szakértő.

A floridai központi parancsnokság keddi jelentése szerint amerikai repülőgépek ismét távközlési berendezéseket támadtak az Irak déli részén kialakított repülési tilalmi övezetben. A légicsapást a földről kiinduló "ellenséges akcióval" indokolták, amely a szokásos járőrözést végző gépeket érte.

Az utóbbi néhány évben több száz olyan eset volt a két iraki repülési tilalmi övezetben, amikor az ellenőrzést végző amerikai és brit repülőgépeket iraki radarok bemérték vagy légvédelmi ütegek lőtték.