Gyakoribbak a kalóztámadások

Az év első felében 171 kalóztámadást hajtottak végre, többet, mint az előző év hasonló időszakában. Indonézia vizei a legveszélyesebbek. A támadásokban idén 6 tengerészt öltek meg, és 23-an eltűntek.

Az év első hat hónapjában összesen 171 kalóztámadást hajtottak végre. Indonézia vizei a legveszélyesebbek, ahol 44 incidens történt, és 9 további a közeli Malaka-szorosnál. A legtöbb eset a nyílt vízen történik.

A támadások 3,6 százalékkal nőttek a 2001-es év hasonló időszakához képest -számol be a BBC a Nemzetközi Hajózási Iroda Kalózellenes Központjának jelentéséről. Akkor a kalózok által legkedveltebb hely India, Banglades és a Vörös-tenger déli része volt. A hajók kapitányai arra is figyelmeztették társaikat, hogy lehetőleg ne közelítsék meg 200 méternél jobban Szomália partjait az ott uralkodó törvénytelen állapotok miatt. A fegyveres bandák ugyanis az összes közeledő vagy lassító hajót megtámadják. Ázsián kívül a leginkább érintett terület Nigéria környéke, ahol nyolc támadás történt.

Az első fél évben hat tengerészt öltek meg világszerte, közülük négyet Indonézia partjainál. További 21 ember megsérült, és 23-an eltűntek. A kalózok módszerei változatlanul durvák: kést és puskákat használnak.

A legtöbb támadást a hajók rakományáért, felszereléséért és a személyzet értékeiért hajtják végre. Júniusig 14 hajót vettek birtokukba a kalózok a személyzettel együtt, amiért cserébe pénzt követeltek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK