Nézők közé zuhant a vadászgép

Hetvennyolc ember életét vesztette, további száztizenöt pedig megsérült, amikor egy szombati légiparádé során a nézők közé zuhant az egyik vadászgép az ukrajnai Lvovban. A pilóták katapultáltak, túlélték a balesetet.


Forrás: EPA


Az irányíthatatlan SU-27 -es
EPA

Légiparádé közben a nézők közé csapódott egy Szu-27-es vadászgép az ukrajnai Lvovban. Hetvennyolc ember életét vesztette, további száztizenöt pedig megsebesült a balesetben.

A repülőgép összetett légi manővert mutatott be, majd zuhanni kezdett és a kifutón álló nézők közé vágódott. A harci gép két pilótájának sikerült katapultálnia, így túlélték a zuhanást.

A harci gép fekete dobozát már megtalálták, s megkezdték annak szakértői vizsgálatát, hogy meghatározzák: emberi tényező vagy hajtóműhiba okozta a szerencsétlenséget.

A légibemutató annak az ünnepségnek volt a része, amit a helyi légierő felállításának hatvanadik évfordulója alkalmából rendeztek.

Hasonló katasztrófa 1988-ban a németországi Ramstein amerikai légibázison történt, ahol szintén légishow alkalmával az olasz Frecce Tricolori műrepülő formáció gépei összeütköztek a levegőben majd égve a nézőkre zuhantak. A légikatasztrófának akkor hetven halálos és számos örök életére megbélyegzett áldozata volt.

Leonyid Kucsma ukrán államfő megszakította nyaralását és a tragédia helyszínére sietett. Az ukrán védelmi minisztérium illetékesei vizsgálják a baleset körülményeit.

Az ukrán elnök menesztette légierő főparancsnokát. Kucsma- mint a hadsereg főparancsnoka - Viktor Sztrelnyikov vezérezredest, a légierő főparancsnokát váltotta le, miközben védelmi minisztere Volodimir Skidcsenko a parádéért felelős 14 légihadtest parancsnokát, Szergej Oniscsenkót távolította el posztjáról.