Saját torpedója okozta a Kurszk robbanását

Gyakorlótorpedójának robbanása okozta a Kurszk két évvel ez előtti tragédiáját, ismerte be pénteken az orosz kormány. A most lezárult vizsgálatokból kiderült, hogy a robbanás láncreakció-szerűen terjedt a hajó orrában. A hajó hátsó részében meghúzódott túlélőkkel levegőhiány végzett. A tragédia 118 tengerész életét követelte.

Az orosz kormány pénteken hivatalosan is elismerte, hogy egy gyakorlótorpedó üzemanyagának robbanása okozta a Kurszk atom-tengeralattjáró tragédiáját két évvel ez előtt. Vlagyimir Usztyinov, a tragédia körülményeit vizsgáló bizottság munkáját vezető orosz főügyész ezt azután jelentette be, hogy ismertette a vizsgálat eredményét Vlagyimir Putyin elnökkel.

A jelentés szerint a baleset napján moszkvai idő szerint 11 óra 28 perckor berobbant a négyes kilövőcsőben lévő gyakorlótorpedó. A robbanás láncreakció-szerűen terjedt tovább a hajó orrában. A 118 fős legénység nagy része már rögtön a robbanást követően életét vesztette. A 23 túlélővel, akik a hajó hátsó részében gyűltek össze nyolc órán belül végzett a levegőhiány.

A robbanás gyors elterjedését az okozta, hogy a fegyverben fokozottan robbanánveszélyes hidrogén-peroxidot használták hajtóanyagként, ami ugyan megnövelte a torpedó gyorsaságát és hatótávolságát, de veszélyesebbé tette a fegyver üzemeltetését.

Usztyinov szerint a baleset nem emberi mulasztás következménye, így senki ellen nem indul büntetőeljárás. Oroszország a balesetet követően kivonta a használatból a robbanást okozó torpedótípust.

A beismerés lezárta azt a vitát is, ami azért alakult ki, mert az orosz kormány nem volt hajlandó elismerni, hogy a Kurszk tragédiáját saját fegyvere okozta. Moszkva az atomtengeralattjáró süllyedését sokáig másik tengeralattjáróval való ütközésnek, vagy egy második világháborús aknának tulajdonította.

KAPCSOLÓDÓ CIKK