Augusztusban támadhat az al-Kaida

Az as-Sark al-Auszat című Londonban szerkesztett szaúdi lap szerint augusztusban nagyszabású katonai akcióra készül az al-Kaida terrorszervezet. Eközben amerikai források azt állítják: az al-Kaida terrorszervezet két tagja azt tervezte, hogy megmérgezi az Egyesült Államok vízkészletét.

A Londonban szerkesztett szaúdi újság szerint az akció előkészületei be is fejeződtek, s nincs más hátra, mint a végrehajtás, amely valószínűleg a szeptember 11-i, New York és Washington elleni merényletek első évfordulója előtt esedékes. A lap szerint Oszama bin Laden az akció után tévéfelvételen fog jelentkezni. A szóban forgó támadás célpontját a lap híre nem jelöli meg.

Eközben amerikai források azt állítják: az al-Kaida terrorszervezet két tagja azt tervezte, hogy megmérgezi az Egyesült Államok vízkészletét. Az egyik gyanúsított, James Ujaama múlt héten adta meg magát az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársainak. A másik férfit, Semi Osmant hétfőn vette őrizetbe az FBI.

A Fox News televízió úgy tudja, hogy James Ujaama denveri lakásában a hatóságok vízkészletek megmérgezésének módszereit taglaló iratokat foglaltak le. Az FBI-nak bizonyítékai vannak arra is, hogy James Ujaama a tavaly szeptember 11-i terrortámadások előtt több alkalommal is hordozható számítógépeket juttatott el az afganisztáni tálibokhoz.

James Ujaama letartóztatásakor testvérét, Mustafa Ujaamát, a seattle-i Dár esz-Szalám mecset megalapítóját, is bekísérték a rendőrségre, de őt néhány óra múlva elengedték. James Ujaama ügyvédje szerint védencét nem vádolják bűncselekmény elkövetésével.

Az FBI nyomozói szerint a másik őrizetbe vett személy, Semi Osman birtokában is olyan dokumentumok voltak, amelyek az Egyesült Államok vízkészletének megmérgezésének lehetőségeiről szóltak.

Mindkét gyanúsított szoros kapcsolatban állt Abu Hamza al-Maszrival, a Londonban élő, radikális iszlám vallási vezetővel. Al-Maszri ellen Jemenben terrorcselekmények vádjával körözést adtak ki. A szövetségi nyomozók szerint al-Maszri volt az, aki a vízmérgezésről szóló dokumentumokat James Ujaamának és Semi Osmannak adta.

KAPCSOLÓDÓ CIKK