Füstbe borult Moszkva

Szerda reggelre sűrű, nagy kiterjedésű füstfelhő borította el Moszkvát. A rendkívüli jelenséget az orosz főváros közelében tomboló erdőtűz okozza. Az orvosok azt tanácsolják az időseknek, a gyerekeknek és a terhes nőknek, hogy ne menjenek ki az utcára.

A látási viszonyok várhatóan néhány napig nem javulnak, a meteorológusok szerint a hétvégére várt eső szüntetheti meg a füstöt. A nyári forróság miatt keletkezett erdőtűz közvetlenül nem fenyegeti a várost, de az orvosok, különösen az időseknek, a gyerekeknek és a terhes nőknek azt ajánlják, hogy az egészségtelen szmog eloszlásáig ne menjenek ki az utcára. A sűrű füst miatt a nagyváros több nevezetessége alig látható a távolból, így a Moszkva folyó partján álló templomok tornyai is csak nehezen kivehetők.

Moszkva környékén több mint 240 hektáron lángol az erdő, az oltásra kirendelt több száz tűzoltónak várhatóan a katonaság is segíteni fog - jelentette a BBC. Oroszország más területein, főleg Szibériában és a távol-keleti régióban szintén nagy kiterjedésű erdőtüzek tombolnak.