Kijárási tilalom és félelem Betlehemben

Ottjártunkkor Betlehem félt. Az első jelentések szerint Atta, a keddi jeruzsálemi robbantó betlehemi volt: a helyiek biztosra vették a megtorlást. A valójában a Betlehem közvetlen közelében lévő Bejt Dzsalában felnőtt 17 éves öngyilkos merénylő délben a zsúfolt jeruzsálemi belvárosi utcán a Cion tér felé tartott, amikor észrevette a rendőröket, és bement az első ajtón. A kezében lévő kis csomagot felrobbantotta, amint belépett a falafel-árushoz. A detonációban heten sérültek meg. Az egyetlen halálos áldozat a merénylő volt.

 

Az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai szerint Madzsid Atta szervezetük tagja volt. Ez volt az első öngyilkos merénylet azóta, hogy a múlt héten izraeli bomba megölte Szalah Sehadát, a palesztin Hamasz katonai szárnyának vezetőjét. Az akciónak 14 civil áldozata is volt.

 

A munkanélküli építésvezető is a megtorlástól tart. "Mivel betlehemi volt a robbantó, az izraeliek majd itt bosszulják meg a merényletet". A keresztény palesztin évek óta otthon van. A második intifáda alatt bevezetett biztonsági intézkedések miatt nem tud állandó munkát vállalni Izraelben. "Egész nap kártyázunk", mutat körbe nappalijában. A kijárási tilalom idején nem hagyatják el házukat.

 

A templom a blokád idején
"Ez nyugodt város volt, itt nem volt soha semmi baj", mondja. "És nem is lenne, ha ezek a robbantók ne költöztek volna Betlehembe. Mindenről ők tehetnek". A főtéren unatkozó fiatalok más véleményen vannak. "Szeretünk, bin Laden", mondja egyikük. Aztán társával "Zsorzs Bushoz" intézett dalt énekelnek: "We will, we will fuck you!"

 

Fél négy előtt kezd kiürülni a Születés Temploma előtti tér. A boltok becsuknak, a parkoló autók sorra elhúznak. A város egyre csendesebb. Fél óra múlva az egyébként is szabadosan és merészen közlekedő autósok eszeveszett sebességre váltanak. A The Alexander szállodával szemben, a Shopping Center fantázianevű bolt előtti asztaloknál húzódunk árnyékba. A padok rég óta használaton kívül lehetnek, vastagon áll rajtuk a por.

 

Negyed ötkor már vastag csönd üli meg Betlehemet. Számottevő zajt csak a járőröző izraeli páncélos csapatszállító okoz. A város szélén még ég a szemét, a bűzt az ellenőrző ponton is érezni. Meglehet, hogy ezen a hullámlemezekkel fedett folyosón jutott Madzsid Atta izraeli területre.

 

Izraelben attól tartanak, hogy sokan követik még. Avi Diter, a Sin Bét belbiztonsági szolgálat vezetője a Knesszet Külügyi- és Védelmi bizottságának ülésén azt mondta, hogy öngyilkos merénylet-hullámra számít. A szolgálat az elmúlt napokban 60 alkalommal kapott jelzést készülő merényletekről, és 12 terrortámadást hiúsított meg.

 

Az idén 220 izraelit öltek meg a radikális palesztin fegyveresek.

 

Ha a merényletek folytatódnak, elképzelhető, hogy nem oldják fel a rendkívüli intézkedéseket a palesztin területeken, mondta Ranan Gisszin, Ariel Saron miniszterelnök szóvivője. Izrael korábban erről készült tárgyalni a palesztin küldöttséggel. És amíg fel nem oldják a rendkívüli intézkedéseket, a betlehemiek hetente kétszer hagyhatják el házaikat.

 

Makai József

 

Betlehem

 

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK