Jeruzsálem: tűzszerészek a belvárosban

Alig hét órával a jeruzsálemi Héber Egyetemen történt, hét halálos áldozatot követelő palesztin merénylet után Makai József, az [origo] munkatársa a helyszínről küldte el benyomásait, Jeruzsálem egy már-már "normálisnak" számító napjáról.

Keresztben áll a rendőrségi tűzszerészek mikrobusza Jeruzsálem belvárosában szerda este nyolc óra körül a HaMelekh George út Hillel és Ben Yehuda utcák közötti szakaszát. A rendőrség hangosbeszélővel szóltja távozásra a járókelőket.

A mikrobuszból kiszálló rendőrök egyike magára ölti a vastag, zöld színű védőruhát, fejére sisakot húz. Kezében huzalokkal közelít a kapualjban hagyott táskához. Nem rendkívüli jelenet ez Jeruzsálemben. Hétfőn alig 200 méterre innen, a Yafo úton láttam hasonló műveletet.

A tűzszerész a huzalt először az utcai póznához rögzíti, csak ezután kötözi a gazdátlan csomaghoz. Hátrafelé lépkedve távolodik a kapualjtól, majd társával megrántják a huzalt. A táska megmozdul. Felhúzzák a póznára, majd leejtik a földre. Nem robban.

Alig 7 órával korábban a Jeruzsálem keleti felében lévő Héber Egyetemen felrobbant bomba 7 személyt megölt, több mint 80 pedig megsebesült. Kedden heten megsérültek, amikor a 17 éves merénylő - valószínűleg idő előtt - felrobbantotta magát a belvárosi falafelezőben.

A szerdai robbantásért a Hamasz katonai szárnya, az Izedin al-Kaszam vállalta a felelősséget. A modus operandi eltér az eddigi merényletektől: ezúttal nem öngyilkos merénylővel csapott le a radikális palesztin csoport, hanem az egyetem Frank Sinatra épületében lévő kávézóba csempészett pokolgépet robbantottak fel.

A Palesztin Hatóság közleményében elítélte a merényletet. Ám a robbantás előtt pár órával palesztin külügyi forrás Rámalláhban azt mondta az [origo]-nak, hogy "Izrael biztonsága nem a palesztinok problémája". A palesztinok szerint az izraeli hadsereg akciói következtében biztonsági apparátusuk megszűnt létezni - így, ha akarnák sem tudnák felvenni a harcot a radikális fegyveresekkel. A Palesztin Hatóság szerint akkor tudnának eredményesen fellépni az öngyilkos merénylők és pokolgépes robbantók ellen, ha újra tárgyalóasztalhoz ülhetnének - nemzetközi közvetítéssel - Izraellel.

David Baker, az izraeli miniszterelnök kabinet munkatársa szerint az izraeliek azért harcolnak, hogy "joguk legyen az utcán járni, buszra szállni, vagy kávézóba beülni úgy, hogy ne kelljen tartaniuk a palesztin terrortól".

Uzi Landau közbiztonsági miniszter szerint "itt az ideje, hogy az emberek megértsék", Izrael háborúban van.

A szerdai merénylet előtt több mint 220 izraelit öltek meg a radikális fegyveresek.

Izrael - így Jeruzsálem is - azóta van fokozott készültségben, hogy a légierő bombatámadásában a múlt héten meghalt a Hamasz katonai szárnyának vezetője, Szalah Sehada. Az akciónak rajta kívül 14 civil áldozata is volt.

Izrael felkészült az ellencsapásra. A jeruzsálemi sétálóutcába csak detektoros motozás után lehet bemenni. A hadsereg és a rendőrség járőrei nagy számban láthatók a forgalmasabb helyeken. A kávézók, éttermek ajtajában biztonságiak nézik át a belépők csomagjait, táskáit. Ostromállapot, pánikhangulat nélkül.

Avi Diter, a Sin Bét belbiztonsági szolgálat vezetője is merénylet-hullámra számít. Az elmúlt napokban 60 alkalommal kaptak jelzést készülő merényletekről, és 12 terrortámadást hiúsított meg.

A merénylet után az izraeli hadsereg megszigorította az ellenőrzést a Jeruzsálembe vezető utakon. Rámalláh felé 2 ellenőrző ponton haladtunk át. Visszafelé már 2 újabbat állított fel a hadsereg. Az autók feltorlódtak, a gyalogosok pedig hosszú sorokban állva várták, hogy kiderüljön, Izraeli területre juthatnak-e.

Totális ellenőrzés azonban nem létezik - a tételt a szerdai merénylet is igazolta. Az egyetem területére két éve csak biztonsági ellenőrzés után lehet bejutni. A több ezer egyetemista, a tanárok és látogatók táskáinak napi rendszeres átnézése azonban szükségszerűen felszínes.

Az egyetemisták lapja pedig nemrég azt írta, hogy a közeli, palesztinok lakta Isszavija faluból a botanikus kerten át meg lehet közelíteni az egyetem épületeit.

A tűzszerész párszor a jeruzsálemi utca kövére ejti a gazdátlanul hagyott táskát. Ezután megközelíti, és óvatosan kinyitja. Pár rántás után kihullik a táska tartalma: ezúttal nem volt benne robbanóanyag. A rendőrök összecsomagolnak, és elhagyják a helyszínt, a forgalom újra elindul, a bámészkodó járókelők továbbmennek.

Pillanatnyi megkönnyebbülés.

Makai József
Jeruzsálem