A palesztinok kritizálják az ENSZ dzseníni jelentését

Palesztin tisztségviselők az ENSZ szemére vetették, hogy csütörtökön közzétett jelentésében nem minősítette "tömegmészárlásnak" az izraeli hadsereg által a ciszjordániai Dzsenín menekülttáborában áprilisban végrehajtott akciókat.

Száeb Erekat palesztin főtárgyaló kijelentette, hogy a világszervezet kibújt a felelőssége alól. Jasszer Arafat elnök egyik legfőbb tanácsadója, Nabil Abu Rudeina pedig felszólította az ENSZ Közgyűlését, hogy foglaljon állást Kofi Annan főtitkár jelentéséről. Egyúttal ragaszkodott korábbi álláspontjához, miszerint a dzseníni menekülttáborban történtek kimerítik a tömegmészárlás, a háborús bűncselekmény és az emberiség elleni bűntett fogalmát.

Az ENSZ-jelentés elmarasztalja Izraelt, amiért civil lakókörzetekben is bevetett nehézfegyvereket a dzseníni menekülttábor ostroma során, s nem engedett be mentőautókat és orvosokat a táborba a sebesültek ellátására. Arra is rávilágít azonban, hogy mintegy kétszáz palesztin fegyveres tudatosan támaszpontként használta a sűrűn lakott várost és menekülttáborát.

A dokumentum kerüli a vérontás és a tömegmészárlás kifejezést, a dokumentum elveti azokat az állításokat, amelyek szerint ötszáz palesztin vesztette életét az izraeli ostromban. "Ezt a számadatot az elénk került bizonyítékok nem támasztották alá" - olvasható az ENSZ-jelentésben, amely szerint 52 palesztin halt meg Dzsenínben, felerészben civil személy. Az izraeliek 23 katonát vesztettek a dzseníni harcokban.

Az izraeli hadsereg március 29. és április 21. között nagyszabású hadjáratban elfoglalta a ciszjordániai palesztin városok túlnyomó többségét. Rámalláhi behatolással kezdte, Túl-Karmban és Kalkilijában folytatta, majd Dzsenín és Náblusz következett. A hadjárat meghirdetett célja a palesztin terroristák fészkeinek szétrombolása, fegyveres erejük megtörése volt.

Izrael szerint az ENSZ-főtitkár jelentése megvilágította, hogy "nem történt mészárlás az izraeli katonák részéről". Daniel Taub magas rangú izraeli külügyi illetékes úgy fogalmazott: most kiderült, hogy a palesztin vezetés közlései több száz civil áldozatról csupán "propagandafogások" voltak. Hozzátette ugyanakkor: az ENSZ-jelentés megállapításai nagyon fontosak mind a Dzsenínnel kapcsolatos félreértések tisztázásához, mind pedig ahhoz, hogy lehetőség nyíljon a jövőben újra kezdeni a párbeszédet Izrael és a palesztinok között.