Az amerikai elnökváltás segítette az al-Kaidát

Az amerikai elnök- és kormányváltás miatt süllyesztőbe kerültek az al-Kaida felszámolásával kapcsolatos, Clinton elnök emberei által kidolgozott tervek - állítja egy kormányszakértő. Szerinte a leköszönő Clinton-adminisztráció figyelmeztette Bush embereit arra, hogy mekkora fenyegetést jelent az al-Kaida az Egyesült Államokra. Az új kormány ennek ellenére félretette a kész terveket, és saját programmal állt elő, ami csak a szeptember 11-i támadások előtti héten készült el.

Bush egyik tanácsadója vasárnap a Time magazinnak adott interjúban beismerte, hogy a Clinton-adminisztráció al-Kaidával kapcsolatos tanulmányait, terveit süllyesztőbe rakták az elnökváltás után.

Richard Clark, az amerikai kormány biztonságpolitikai szakértője, aki Clinton alatt is tanácsadóként dolgozott, állítja: már az előző elnök idején készen álltak azok a tervek, melyek az al-Kaida meggyengítését célozták. Így már akkor szerepelt a tervekben az afganisztáni Északi Szövetség támogatása, a terroristák bázisainak bombázása.

A leköszönő Clinton-adminsztráció azonban hiába figyelmeztette Bushékat arra, hogy az al-Kaida komoly veszélyt jelent az USA-ra. Bár ismertették antiterrorista programjukat az új kormánnyal, a tervek azonban megrekedtek a bürokrácia útvesztőiben. A Bush-adminisztráció szerinte sokáig nem is foglalkozott komolyan az al-Kaidával.

A Bush-adminisztráció egyik név nélkül nyilatkozó szakértője szerint viszont Clintonék nem rendelkeztek kész tervekkel, csak ötletekkel álltak elő. Az új vezetés, miután áttekintette a helyzetet, azonnal elkezdte az antiterrorista program kidolgozását. Azért is kellett új programot kidogozni, mert Clintonék csak az al-Kaida meggyengítését, nem felszámolását célozták meg - állítja a szakértő.

Bush hatalomr jutása óta azonban az új program lassan haladt, csak nyolc hónap alatt készült el, vagyis egy héttel a tavaly szeptember 11-i terrortámadás előtt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK