Ciprus szabadulna a fő palesztin hírszerzőtől

Ciprus szeretné egy európai országba továbbküldeni Abdalláh Daud palesztin vezetőt, akit Izrael májusban kiutasított, és akinek azóta a földközi-tengeri szigetország nyújt ideiglenes menedéket.

Daud most azért vált nem kívánatos személlyé a ciprusi hatóságok számára, mert - mint Nikosz Kosisz ciprusi igazságügy-miniszter keddi sajtóértekezletén elmondta - gondokat okoz nekik a palesztin vezető: alig működik együtt a ciprusi rendőrséggel, elutasította annak védelmét, és mozgásáról nem tájékoztatja a hatóságokat, noha ezt ideiglenes befogadásakor előírták neki. Daud ráadásul "gyanús alakokkal" is találkozik - tette hozzá egy nyilatkozatában Jannákisz Kaszulidesz ciprusi külügyminiszter, aki nem zárta ki, hogy a ciprusi hatóságok esetleg illegális bevándorlóként kezelik majd Daudot, és korlátozzák mozgását, ha továbbra is megsérti az előírásokat.

Kosisz szerint a ciprusi hatóságok attól tartanak, hogy Daud tevékenysége a szigetország biztonságára nézve is veszélyt jelent.

Daudot 12 palesztin társával együtt május 10-én utasította ki Izrael, a betlehemi Születés temploma köré vont és 29 napig tartó izraeli ostromzár feloldásáért cserébe. A palesztinokat ekkor szállítottak Ciprusra: Daud társai azóta távoztak az Európai Unió néhány tagországába, amely befogadta őket, Daud viszont továbbra is a szigetországban tartózkodik.

Az eredeti tervek szerint Daud is csak-két hetet töltött volna Cipruson, de ez elhúzódott, mert őt egyetlen EU-tagország sem kívánta befogadni, mivel Daudot a kitoloncolt 13 palesztin fegyveres legveszélyesebbikének tartották. A férfi a betlehemi körzet palesztin hírszerzési szolgálatának vezetője volt, Izrael pedig azzal vádolja, hogy Izrael-ellenes támadásokat készített elő, fegyvercsempészetet szervezett, és terrorcselekmények elkövetőit bújtatta. Jannákisz közölte, hogy egy - általa meg nem nevezett - EU-tagország most készségét fejezte ki Daud befogadására, de a palesztin vezető továbbszállításának előkészületei a nyári szabadságok miatt szeptember előtt aligha fejeződnek be.