Az USA védené katonáit az ICC-től

A washingtoni kormány e héten figyelmeztetett, hogy a terrorizmusellenes törvény alapján megvonhatja a katonai segélyt azoktól az országoktól, amelyek anélkül csatlakoznak a Nemzetközi Büntetőbírósághoz (ICC), hogy megígérnék, nem adják ki a felségterületükön szolgálatot teljesítő amerikai katonákat az új nemzetközi intézménynek - írta szombati számában a The New York Times.

A törvénynek ez a rendelkezése nem vonatkozik a NATO tagállamaira, valamint az Egyesült Államok legfőbb szövetségeseire, így Izraelre, Egyiptomra, Japánra, Dél-Koreára, Ausztráliára, de a világ összes többi országát érintheti. A terrorizmust támogató országok amerikai listáján szereplő országokon kívül szinte minden állam kap valamilyen amerikai katonai segélyt. A törvény értelmében ugyanakkor az elnök kivételt tehet, és a nemzeti érdekre hivatkozva a katonai segély folytatása mellett dönthet olyan országok esetében is, amelyek nem hajlandók kivonni az amerikai katonákat az ICC joghatósága alól.

A The New York Times értesülése szerint a külügyminisztérium a héten tájékoztatóra invitálta a külföldi diplomatákat és felhívta a figyelmüket a törvénynek erre a rendelkezésére. A mindkét párt támogatásával, nagy többséggel elfogadott terrorizmusellenes törvény szóbanforgó megkötésének az a célja, hogy minél több ország kössön kétoldalú megállapodást az Egyesült Államokkal arról, hogy nem adják ki az amerikai katonákat a hágai székhelyű büntetőbíróságnak. Az Egyesült Államok eddig Romániával és Izraellel kötött ilyen megállapodást. 

Az ICC - nemzetközi joghézagot pótolva - az első olyan állandó nemzetközi jogi intézmény, amely egyének ellen járhat el, olyan személyek ellen, akiket háborús bűncselekményekkel, népirtással, az emberi jogok tömeges megsértésével vádolnak, saját országuk azonban nem tudja vagy nem akarja felelősségre vonni őket. A rá vonatkozó szerződést eddig 77 ország ratifikálta. Az Egyesült Államok azért utasítja el a Nemzetközi Büntetőbíróságot, mivel attól tart, hogy ellenségei visszaélhetnek az új nemzetközi intézmény adta lehetőséggel, s politikai indítékból hurcolnának meg amerikai állampolgárokat, nemzetközi békefenntartó küldetésben részt vevő katonákat. Jelenleg 9 országban összesen 9000 amerikai békefenntartó teljesít szolgálatot.

Több hónapos lobbizás, az ICC mellett elkötelezett európai szövetségesekkel való huzakodás után az ENSZ Biztonsági Tanácsa a múlt hónapban egy évre kivonta az amerikai békefenntartókat az ICC joghatósága alól. A terrorizmusellenes törvény legfőbb szerzőjének, Tom deLay texasi képviselőnek a szóvivője, Jonathan Grella a szóbanforgó rendelkezést olyan hatékony eszköznek nevezte, amely megvédi az amerikai katonákat ettől a "lator bíróságtól". A törvény arra is lehetőséget ad az elnöknek, hogy minden szükséges és megfelelő eszközzel, akár katonai erővel kiszabadítsa az amerikaiakat a bíróság fogságából.

A The New York Times szerint több, neve elhallgatását kérő diplomata mérgesen és elképedve fogadta, hogy olyan országokat is a katonai segély megvonásával fenyegetnek, amelyek támogatták az Egyesült Államokat a világháborúban, a vietnami háborúban, az öbölháborúban és most pedig a terrorizmus elleni globális küzdelemben. Olyan fontos ez a bíróság, hogy Washington a katonai barátságunkat teszi kockára? - kérdezte egy diplomata.