A franciák ellenzik Irak megtámadását

A francia lakosság 76 százaléka ellenzi Bagdad megtámadását. A megkérdezettek 22 százaléka azonban pozitívan fogadná az új öbölháborút, ha a franciák is részt vennének benne. Gerhard Schröder német kancellár a múlt héten ismét elhatárolódott az amerikai tervek támogatásától, s még Tony Blair brit kormányfő is kénytelen a brit közvélemény ellenérzésével szembesülni.

A franciák több mint kétharmada - pártállásra való tekintet nélkül - elutasít egy Irak-ellenes háborút, s még az ENSZ esetleges jóváhagyását sem tekintené elegendő indoknak a francia részvételre.

Az erről készített felmérése szerint a megkérdezettek 76 százaléka tekinti elvetendőnek, hogy Washington katonai intervenciót hajtson végre az iraki rezsim ellen.

Az amerikai rendcsinálást elutasítók aránya valamivel magasabb a baloldali érzelmű válaszadók körében (81százalék), de a konzervatív tábor 70 százaléka is negatívan viszonyul a felvetéshez. A válaszadók 18 százaléka egyetértene azzal, hogy Amerika megleckéztesse a tömegpusztító fegyverek birtoklásával vádolt közel-keleti országot. A kérdésre a megszondázottak 6 százaléka nem kívánt válaszolni.

A megkérdezettek 22 százaléka azonban pozitívan fogadná az újabb öbölháborút, ha a lehetséges katonai fellépésben részt vennének a franciák is. Az elutasítók tábora azonban csak egy százalékkal csökkent (75 százalékra), miközben a véleményt nem nyilvánítók száma 3 százalékra olvadt.

Elemzők szerint a felmérés arról tanúskodik, hogy a francia lakosság egyfelől nem kívánja vakon követni a szövetséges Bush-kormányzat világpolitikai szerepvállalását, másrészt hangsúlyosan nem kíván részt venni olyan kalandokban, amelyeknek célszerűségéről nincs meggyőződve.

Gerhard Schröder német kancellár a múlt héten ismét egyértelműen elhatárolódott az amerikai tervek támogatásától, s még Tony Blair brit kormányfő is, aki George W. Bush amerikai elnök rendíthetetlen hívének van elkönyvelve, kénytelen a brit közvélemény ellenérzésével szembesülni.

A tervek jellegéről árulkodik, hogy miközben Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter nem hagy fel a harcias nyilatkozatokkal, a washingtoni vezetés más köreiben kétségeket fogalmaznak meg. Maga Bush is némileg enyhített korábbi elszántságán: legfrissebb, szombati megnyilatkozásában megismételte ugyan, hogy Szaddam Huszein iraki diktátort "ellenségnek" és "veszélynek" tekinti, fontosnak találta azonban jelezni azt is, hogy a Bagdad elleni büntetőakció időzítéséről még nem született döntés.

KAPCSOLÓDÓ CIKK