Néhány nap alatt három horvát-szlovén tengeri incidens volt a Pirani-öbölben. Zágráb szerint szlovén halászhajók horvát vizeken halásztak, szlovén állítás szerint viszont a saját vizeiken. A horvát-szlovén határviszály a Pirani-öbölben nem oldódott meg a két ország önállósulása óta.

Augusztus 5. és 10. között három horvát-szlovén tengeri incidens volt a Pirani-öbölben. Ljubljana kétszer, erélyes diplomáciai jegyzékben tiltakozott a horvát tengeri rendőrség eljárása miatt.

Zágráb szerint szlovén halászhajók (kétszer a szlovén rendőrség járőrhajóinak kíséretével) horvát vizeken halásztak, szlovén állítás szerint viszont a saját vizeiken.

A horvát-szlovén határviszály a Pirani-öbölben nem oldódott meg a két ország önállósulása óta. Zágráb az ENSZ 1982. évi tengerjogi egyezményének 15. szakaszára hivatkozik, amely szerint viszály esetén az öblök felezővonala az országhatár, Ljubljana viszont ugyanazon egyezmény ugyanazon szakaszának a második részére, amelyben az áll, hogy történelmi vagy más okok kizárhatják a középvonalat. Horvátország ragaszkodik a Pirani-öböl közepén húzódó határvonalhoz, hogy így közvetlen tengeri határa legyen Olaszországgal, Szlovénia viszont nyílt tengeri szabad kijáratot követel magának és nem elégszik meg a horvát részről felajánlott tengeri folyosóval.

Az ügy az Európai Parlament előtt is volt már, a testület azonban kétoldalú megállapodást ajánlott. Ivica Racan horvát és Janez Drnovsek szlovén miniszterelnök tavaly aláírt egy megállapodás-szöveget, amit a horvát nemzetgyűlés nem fogadott el. Ljubljana szerint a horvát kormányfő kézjegye kötelezi Zágrábot az egyezmény aláírására és parlamenti elfogadására, Horvátország pedig azt tartja, hogy a kézjegy még nem jelent nemzetközi kötelezettséget.

A Vjesnik című zágrábi konzervatív újság emlékeztetett rá, hogy Guy Legras, az Európai Bizottság magas rangú tisztségviselője legutóbbi zágrábi látogatásán elképzelhetetlennek tartotta hogy olyan országok kerüljenek az Európai Unióba, amelyeknek határvitáik vannak egymással. Horvátországnak és Szlovéniának pedig nem is csak tengeri, hanem szárazföldi rendezetlen határkérdései is vannak, amelyek miatt állandóak az incidensek.