USA: tagad a lépfenével gyanúba kevert tudós

A lépfenespórás levelek ügyében nyomozó amerikai detektívek látószögébe került tudós, Steven Hatfill vasárnap cáfolta, hogy bármi köze lenne ezekhez a biológiai támadásokhoz, és a Szövetségi Nyomozóirodát (FBI) vádolta a sajtóbeli kiszivárogtatásokkal.

"Semmi közöm a lépfenespórákat tartalmazó levelekhez" - hangoztatta a 49 éves orvos-biológus a Washingtonhoz közeli (Virginia állambeli) Alexandriában tartott sajtóértekezletén az AFP szerint, rámutatva, hogy "senki a legcsekélyebb bizonyítékot sem mutatta föl".

Hatfill hangsúlyozta, hogy "soha életében nem dolgozott anthrax bacilussal". Kutatási területét ugyanis nem a baktériumok, hanem a vírusok alkották az amerikai hadsereg egyik biológiai fegyverekkel foglalkozó laboratóriumában, ahol az 1990-es évek végéig dolgozott.

A kutató panaszkodott, hogy a sajtóban vele kapcsolatban közzétett téves információk következtében márciusban elvesztette állását. Igaz, azóta a louisianai egyetem szerződtette, és hamarosan ebbe az államba költözik.

Tavaly ősszel lépfenespórákat tartalmazó leveleket juttattak el politikusok és riporterek washingtoni és New York-i irodáiba. Öt ember meghalt és további 13 megfertőződött. A rendőrség kezdetben attól tartott, hogy külföldi terroristák állnak a támadások mögött. Azóta azonban már amerikai tettesre gyanakszik.