Megrohamozták az élelmiszerboltokat a prágaiak

Bőrőndökkel menekülnek az emberek az elöntött Prága belvárosából, és töméntelen élelmiszert vásárolnak, a belvárosban a második világháború óta nem látott pánik lett úrrá. Ugyanakkor a házaik elhagyására felszólított prágaiak nem hajlandók elhagyni otthonaikat, pedig az elöntött részeken várhatóan napokig nem lesz villany, gáz és ivóvíz.  

Forrás: EPA"Bőröndjeikkel menekülnek az emberek Prága belvárosából, miközben mindenki élelmiszert vásárol" - mondta a CNN-nek egy prágai tisztviselő. Sokan azonban annak ellenére sem hagyják el otthonaikat, hogy az elöntött részeken várhatóan napokig nem lesz villany, gáz és ivóvíz. A hatóságok 50 000 ember kitelepítését rendelték el a cseh fővárosban. Prágai városvezetők szerint elképzelhető, hogy a prágai történelmi emlékművek is károsodni fognak, beleértve a Károly-hidat is, melyet le is zártak. A hatóságok felszólították a lakosságot, hogy autóval a nap folyamán a városban lehetőleg ne közlekedjenek. A cseh belügyminiszter arra kérte a kormányt, hogy küldjenek 400 katonát a fővárosba, hogy megelőzzék a fosztogatásokat.

Dél-Csehországban és három további árvíz sújtotta megyében válságstábok irányítják a munkálatokat, mert a régiókban Vladimír Spidla miniszterelnök hétfőn este szükségállapotot hirdetett ki. A megáradt folyókon harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

Csehországban eddig hét emberéletet követelt az árvíz.

KAPCSOLÓDÓ CIKK